А чарівник буде у блакитному вертольоті!

27.09.2007
А чарівник буде у блакитному вертольоті!

Микола Азаров — підлеглим: «Повторюю востаннє: сьогодні обіцяємо якнайбільше!» (Фото УНІАН.)

Ранковий мітинг Партії регіонів... вибачте, вчорашнє засідання Кабінету Міністрів було підготовлено блискуче. Жодних неузгодженостей між ораторами, а першому віце–прем’єру Миколі Азарову, який вів засідання, для зручності навіть дозволили говорити російською. Втім це не врятувало його від чергового ляпу — Микола Янович забув, яка саме ріка протікає у столиці, і вирішив, що вона, як і місто, має називатися «Київ». Коли йому підказали правильний варіант — «Дніпро», перший віце–прем’єр щиро розсміявся: звичайно ж, він знав про це і раніше!

Промова пана Азарова мала бити в ціль, як стріла Робін Гуда: текст на 90 відсотків складався із агітації Партії регіонів, кількох яскравих фактів у стилі «Ленін і пічник» та чудово поставленого театрального діалогу між Миколою Яновичем та віце–прем’єром Дмитром Табачником.

 

Поміж смереками — тільки на «Мерседесі»!

— Є інформація, що не у всіх областях гальмується процес придбання автомашин швидкої допомоги, — мовив Микола Азаров змовницьким тоном, як завжди ввівши в оману зал. Люди не могли збагнути: якщо такий важливий процес гальмується, то чому це для пана Азарова добре?

— Інформація навіть гірша, — прийшов йому на допомогу пан Табачник. — «Швидкі допомоги» для сільських лікарень придбані. Але у трьох областях — Волинській, Вінницькій і Київській, частково в Сумській, голови обласних державних адміністрацій заборонили одержувати ці автомобілі. Замість цього «Наша Україна» демонструє відеоролик про погано забезпечену сільську медицину.

Микола Янович, звісно, пообіцяв усе з’ясувати і привселюдно покарати мерзотників. І одразу ж перейшов до сильного, на погляд піарників, епізоду, який мав запам’ятатися людям: «В одному із сіл Івано–Франківської області — старий автобус, і батьки відмовляються возити на ньому своїх дітей. Виступають чиновники, кажуть, що не мають грошей. Треба взяти в державної організації автобус і передати його дітям».

145 «зелених» в одній банкноті

Микола Азаров привітав усе людство з важливою для нього (Азарова, а не людства) подією: нелегітимна Верховна Рада вже розглядає бюджет–2008 року — плід роботи першого віце–прем’єра. Невдоволеним цим документом він сказав прямо: «Принципово нового або якісного іншого бюджету бути не може». А жодних вад у кошторисі країни на наступний рік пан Азаров не бачить. Напередодні виборів «коаліційний» уряд вирішив урочисто будувати мости та, головне, повен рішучості розіграти карту повернення знецінених вкладів! Мовляв, у Кабміні сформульований конкретний і чіткий план дій.

Йдеться про компенсацію грішми чи про оплату цими коштами комунальних послуг? — запитали на брифінгу міністра економіки Анатолія Кінаха.

— Повернення заощаджень буде проводитися надійно і чесно. Уряд — за ефективну систему, — у властивій для нього манері відповів Анатолій Кирилович, продемонструвавши, що план урядовці розробили не просто конкретний, а «чісто конкретний». Пан Азаров повідомив сенсаційну новину: Україна купуватиме туркменський газ за ціною 100 доларів за тисячу кубів, Втім міністр економіки вважає, що газ на російсько–українському кордоні коштуватиме 145 у. о.

«Зіма. Крєстьянін торжествуєт...»

Одне з найглобальніших рішень для українського селянина, яке вчора ухвалили на Кабміні, — квота на експорт зерна. У період з листопада нинішнього року до березня наступного з країни дозволено вивезти 1 мільйон 203 тисячі тонн зерна: 600 тонн кукурудзи, 400 — ячменю, 200 — пшениці шостого класу та три тисячі тонн жита. Трейдери, мабуть, шикуватимуться у чергу — тільки за останні два дні світова вартість зерна «підстрибнула» до 400 доларів за тонну; це удвічі більше, ніж торік.

Міністра з питань житлово–комунального господарства Олександра Попова, який необережно «злив» інформацію про підвищення тарифів, змусили спростувати сказане. За його вчорашнім висловом, «комуналка» не дорожчатиме, а зовсім навіть навпаки. Так, уряд ухвалив постанову, якою обмежили рентабельність послуг ЖЕКів. Відтепер вона не може перевищувати 20 відсотків. Обмежили і перелік витрат, які хитрі комунальники вважали складовою своїх тарифів. Відтепер включати у собівартість безнадійну заборгованість, щирі благодійні внески, інші приємні розваги стало фінансовим порушенням.

«До зими країна готова на 91 відсоток! За графіком ми вже виконали те, що мали зробити до 15 жовтня», — бадьоро відрапортував Олександр Попов. Слова різонули вухо тих, хто уважно слухав виступ його шефа — пан Азаров годину тому гостро критикував призначених Президентом глав адміністрацій у саботуванні цього процесу і вчора вдруге закликав притягти негідників до відповідальності. («Зрозуміло, у нас «губернатори» виборами займаються!» — метав громи і блискавки Микола Азаров). На запитання, звідки у такому разі взявся 91 відсоток, Олександр Попов почав розповідати про технічні деталі підготовки до тендерів.

То що, «губернатори» не винні? — прямо запитали у нього.

— Ну чому?! А хто ж має організовувати процес? — аж почервонів недосвідчений міністр, злякавшись, що знову бовкнув зайвого.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>