Експерти пропонують українцям лікувати туберкульоз вдома

12:23, 18.09.2016
Експерти пропонують українцям лікувати туберкульоз вдома

Лікування туберкульозу вдома може зупинити епідемію в Україні Експерти пропонують перейти на лікування туберкульозу вдома. Це допоможе зупинити епідемію в Україні та зекономити державі щонайменше 50 млн. грн.

 

Про це йшлося під час прес-брифінгу, який проводився в рамках Міжнародного заходу з протидії поширення туберкульозу.

 

Виконавчий директор Міжнародного благодійного фонду «Альянс громадського здоров’я» Андрій Клепіков вважає, що у більшості випадків скорочення термінів перебування хворого у лікарні, а деколи й початок лікування вдома (за наявності умов для інфекційного контролю) є більш доцільними.

 

«З точки зору громадського здоров’я лікування у стаціонарі не запобігає поширенню ТБ, адже основне розповсюдження інфекції відбувається ще до постановки діагнозу та госпіталізації. Ризик передачі інфекції від хворого на ТБ значно зменшується через 14 днів від початку ефективного лікування. А перебування в стаціонарах часто призводить до внутрішньолікарняного інфікування хворих резистентними (тобто такими, що не піддаються лікуванню основними протитуберкульозними препаратами) штамами бактерій», - пояснив Андрій Клепіков.

 

За даними експертів, скорочення часу перебування хворих в стаціонарах хоча б на 1 день протягом року, може зекономити Україні щонайменше 50 млн. грн.

 

«Сьогодні у протитуберкульозних закладах України функціонує 16 тис. ліжок, але лише 55% таких установ відповідають вимогам інфекційного контролю, що створює значний ризик інфікування стійкими штамами у стаціонарі», - інформувала директор Державної установи «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України Наталія Нізова. - «Хворі на туберкульоз без бактеріовиділення можуть лікуватися в амбулаторних умовах без ризику інфікувати мікобактеріями оточуючих. Така практика наразі довела свою ефективність у Європейських країнах та відповідає рекомендаціям ВООЗ».

 

Нагадаємо, Україна входить до п’ятірки країн світу з найважчим тягарем МРТБ (мультирезистентного туберкульозу). Поширеність всіх форм активного ТБ у 2015 році склала майже 85 осіб на кожні 100 тисяч населення.