Глобальна акція #SaveOlegSentsov охопила 25 країн на різних континентах (фото)

13:30, 03.06.2018
Глобальна акція #SaveOlegSentsov охопила 25 країн на різних континентах (фото)

У 25 країнах світу із 1 черевня відбуваються акції на підтримку Олега Сенцова та інших українських політв’язнів Кремля.

Люди виходять на акції, щоб нагадати, що у Росії, де невдозі відбудеться Чемпіонат світу з футболу, незаконно утримують громадян України, судять їх за вигаданими звинуваченнями, а бранці Кремля вимушені вдаватися до останнього аргументу - голодування, щоб привернути увагу до несправедливості.

До загальносвітової акції приєдналися жителі понад 70 міст а Європі, Америці, Австралії та Азії.

В Україні 1-2 червня акції на підтримку Олега Сенцова та інших політв’язнів відбулися в Києві, Вінниці, Маріуполі, Краматорську, Одесі, Черкасах, Тернополі, Чернігові, Харкові, Хмельницькому, Львові, Харкові, Луцьку, Дніпрі, Житомирі, Острозі, Полтаві, Кривому Розі, Івано-Франківську, Кропивницькому, Прибірську, Чернівцях, Рівному, Сумах, Ужгороді, Бердянську, Херсоні, Миколаєві, та Стрию.

На акціях показували Кремлю "червону картку": футбольний символ грубого порушення правил чесної гри. Українці залишали на ній вимоги звільнити в’язнів сумління в Росії. Під час флеш-мобів учасники перформансів вдягалися у тюремні роби та демонстрували, що часу в Олега Сенцова та інших політв’язнів залишилося все менше.

Не менш масштабними були акції у різних країнах світу.

Перелік міст, які доєдналися до загальносвітової акції вражає: Брауншвайг, Гамбург, Бонн, Мюнхен, Ляйпциг, Берлін, Штутгарт, Таллінн, Тбілісі, Мілан, Рига, Каунас, Вільнюс, Стокгольм, Женева, Страсбург, Париж, Бордо, Тулуза, Ліон, Марсель, Абу-Дабі, Брюссель, Прага, Кувейт, Лондон, Тель-Авів, Монтреаль, Оттава, Вікторія, Ванкувер, Сан-Франциско, Вашингтон, Нью-Йорк, Варшава, Краків, Гданськ, Лісабон, Санкт-Петербург, Відень, Сідней, Салоніки, Сідней, Люксембург, Москва, Казань, Томськ та інші.

Акція отримує все більший міжнародний резонанс, до неї долучаються іноземні політики, наприклад, депутати Європарламенту приєдналися до глобальної акції #SaveOlegSentsov та провели флеш-моб на підтримку політв’язня у стінах Європарламенту.

Ініціаторка глобальної акції "Врятуйте Олега Сенцова" Олександра Матвійчук підняла питання звільнення Олега Сенцова та інших політв'язнів на зустрічі із екс-державним секретарем США Кондолізою Райс, а місія США в ОБСЄ записала відео-звернення на підтримку глобальної акції #SaveOlegSentsov.

Президентка Естонії Керсті Кальюлайд опублікувала фото на підтримку політв’язня, який голодує у російській в’язниці вже 20 днів.



Чи не найдраматичніше відбувалися акції на підтримку Олега Сенцова в Росії.

На одиночні пікети в різних містах виходили активіти. Серед них - акторка Олена Осипова, яку затримали російські силовики.



"УМ" зробила підбірку фото із акції, які були опубліковані у соцмережах та ЗМІ:

- фото із Facebook-сторінок: Save Oleg Sentsov, Freie Ukraine Braunschweig e.V., Eugene Shinkarenko, Release Oleg Sentsov / Звільнити Олега Сенцова, Global Ukraine, Nadya Esmanova Charmot;

- фото із Twitter-акаунтів: Інна Іванівна @CalgaryDignity, Ukrainian London @UkrainianLondon, Mall Hellam @BudaMall, Maryna @MarynaPry, United Help Ukraine @UnitedHelpUA, UKR Embassy in GEO @UKRinGEO;

- фото сайту Укрінформ та tv2.today.

Нагадаємо, Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити 64 українських політв’язнів Кремля. Також у російських тюрмах тримають протестне голодування Володимир Балух, Олександр Кольченко та Олександр Шумаков.

Олег Сенцов прирік себе на тортури голодом, щоб розголос про акцію допоміг донести до світу інформацію про понад 60 українців, яких незаконно судять в Росії за політичними мотивами. Напередодні Чемпіонату світу із футболу в Росії світ має дізнатися, що в країні-господарці чемпіонату розправляються із іноземцями.

Наймасштабніша акція підтримки українських політв’язнів відбулася у Києві 2 червня.

Як повідомляла "УМ", 27 травня в акції з вимогою звільнити Олега Сенцова взяли участь люди із трьох континентів.