Уперше за багато років доля чемпіонства визначатиметься в українському класико

10.05.2024
Уперше за багато років доля чемпіонства визначатиметься в українському класико

У матчі проти «Колоса» динамівці суперника не помітили. (Фото з сайту fcdynamo.com.)

Футбольний чемпіонат України перебуває на фінішній прямій. До його завершення залишилося три тури. І, на радість шанувальникам футболу, в чемпіонаті досі зберігається золота інтрига. 
 
Останнім часом історії з запеклим фінішем у прем’єр-лізі трапляються нечасто. Зазвичай ім’я чемпіона визначалося заздалегідь, а в нинішньому сезоні до чемпіонської гонки, її завершальної частини, прикута особлива увага. Боротьбу за чільну позицію ведуть обидва гранди вітчизняного футболу.
 
У найближчому, 28-му, турі на конкурентів чекає очне протистояння. По суті, достроковий матч за чемпіонство. Для «гірників», які мають чотириочкову перевагу над динамівцями, він буде таким за визначенням, адже перемога достроково зробить їх чемпіонами. 
 
У чемпіонаті «Шахтар» досяг вражаючої серії з 14 перемог поспіль і, без сумніву, прагнутиме її продовжити. «Це команда, яка має футболістів з чудовими характеристиками, такими як швидкість, мислення, реакція. Бачу рівень виконавців «Шахтаря», і він потужний», — так характеризує нинішній гірницький колектив очільник «Чорноморця» Роман Григорчук.
 
Випало так, що впродовж п’яти днів «моряки» двічі в чемпіонаті країни зустрічалися з лідером чемпіонату. І в обох зустрічах підопічні Григорчука зазнали від «помаранчево-чорних» розгрому (1:4, 0:3).
 
Тепер на підопічних Пушича чекає суперник значно потужніший. У домашньому поєдинку, який «гірники» проведуть на «Арені Львів», буде у них і підтримка своїх уболівальників.
 
Як повідомили в «Шахтарі», ажіотаж навколо українського класико просто неймовірний. Квитки були розкуплені впродовж чотирьох хвилин після старту онлайн-продажів. При цьому першочергове право на придбання перепустки мали ті вболівальники, які купували квитки мінімум на три домашні матчі «гірників» у весняній частині УПЛ.
 
Без сумніву, підтримка своїх уболівальників та ще й у рідних стінах суттєвим чином впливають на ігровий тонус команди.
 
Наскільки дієвими можуть бути фанати, в минулому турі на власному досвіді відчули футболісти «Динамо». У першому таймі, який закінчився без голів, їхня гра проти «Колоса» відверто не клеїлася. Коли ж слово взяли динамівські фани, дії «біло-синіх» відчутно пожвавилися і після перерви у ворота команди з Ковалівки залетіло п’ять голів.
 
«Чув, як фанати нас підтримували. Напевно, це і подіяло. У другому таймі ми завелися і дотиснули. Сподіваюся, що ми своєю грою порадували їх і будемо радувати і надалі. Знаю, що і вболівальники, і ми, і керівництво клубу хочуть здобути це чемпіонство. Ми все для цього робимо», — заявив форвард «Динамо» Владислав Кабаєв.
 
Звісно, в битві за «золото» далеко не все нині залежить від динамівців. Але без їхньої перемоги в класичному дербі про подальші турнірні розклади й говорити нічого.
 
Головний тренер «Динамо» Олександр Шовковський закликає своїх підопічних об’єднатися навколо одного бажання, однієї мети: «Я завжди говорю гравцям перед грою, щоб вони, виходячи на поле, отримували насолоду від кожного ігрового моменту, від кожної своєї дії, неважливо, в обороні чи в атаці. Для команди неважливо, хто заб’є, поставить вирішальну крапку. Важливо, аби ця крапка в підсумку відбулася». 
 
ТАБЛО
Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 27-й тур. «Олександрія» — «Рух» — 2:2, «Оболонь» — ЛНЗ — 1:0, «Металіст-1925» — «Ворскла» — 3:2, «Полісся» — «Зоря» — 1:1, «Динамо» — «Колос» — 5:0, «Шахтар» — «Чорноморець» — 3:0, «Дніпро-1» — «Кривбас» — 1:0, «Верес» — «Минай» — 3:1.
Турнірне становище: «Шахтар» — 67, «Динамо» — 63, «Кривбас» — 54, «Дніпро-1» — 48, «Рух» — 45, «Полісся» — 43, ЛНЗ — 32, «Ворскла» — 30, «Колос» — 29 (26 матчів), «Чорноморець» — 29, «Зоря» — 28 (26), «Олександрія» — 27, «Оболонь» — 25, «Верес» — 23, «Металіст-1925» — 22, «Минай» — 19.