Закон про «іноагентів»: у Тбілісі поліція відступила від парламенту під тиском протестувальників, фото

11:21, 01.05.2024
Закон про «іноагентів»: у Тбілісі поліція відступила від парламенту під тиском протестувальників, фото

Масові протести у Тбілісі проти російського закону щодо "іноагентів" не припиняються, а лише набирають обертів (Фото: Телеграм «Ехо Кавказу»)

У грузинській столиці Тбілісі рано-вранці 1 травня спецпризначенці відступили від натовпу протестувальників та перестали застосовувати проти них сльозогінний газ.

 

Це дало можливість учасникам акції повернутися до будівлі парламенту, щоб продовжити мітинг проти спірного закону про «іноагентів». Адже партія «Грузинська мрія» має намір прийняти російський закон у другому читанні в найближчі три дні.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє «Ехо Кавказу» у Телеграм і на своєму сайті.

 

Напередодні ввечері, 30 квітня, розпочалося друге читання спірного законопроєкту про «іноземний вплив», а разом з ним — і протест проти цього закону.

 

Мітингувальники зібралися біля виходів з будівлі, вони хотіли зустріти «коридором ганьби» депутатів, які підтримують документ. Намагаючись відтіснити сотні людей, поліція застосувала водомети, сльозогінний газ і гумові кулі. Упродовж вечора і ночі правоохоронці затримували протестувальників перед парламентом. Декого побили. Є постраждалі та затримані.

 

Голова опозиційної партії «Єдиний національний рух», депутат парламенту Грузії Леван Хабеїшвілі потрапив у лікарню. За повідомленням «Ехо Кавказу», політик постраждав під час сутичок з поліцією — у нього вибитий зуб та підтверджені переломи кісток обличчя. Хабеїшвілі вважає, що напад на нього був «помстою» голови департаменту особливого призначення МВС Грузії Звіада Харазішвілі, а наказ йому нібито віддав керівник правлячої партії «Грузинська мрія» Бідзіна Іванішвілі.

 

 

Хабеїшвілі з лікарні записав відеозвернення, у якому розповів про напад силовиків, і показав наслідки.

 

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі закликала міністра внутрішніх справ припинити розгін мирної демонстрації. У МВС виправдовуються, що акція нібито «вийшла за рамки закону, а протестувальники не підкорялись вимогам правоохоронців». Станом на 05:00 спецпризначенці таки відступили, а люди повернулися до будівлі парламенту Грузії, щоб продовжити протест.

 

 

Друге читання законопроєкту може тривати кілька днів — вчора депутатам вдалося завершити обговорення лише трьох статей законопроєкту, що складається з 11 пунктів.

 

Для того щоб парламент ухвалив законопроєкт, його мають підтримати у трьох читаннях. Орієнтовною датою третього читання законопроєкту парламент призначив 17 травня.

 

Законопроєкт про «іноземних агентів» зареєструвала в парламенті правляча партія «Грузинська мрія» 8 квітня 2024 року. Це друга спроба ухвалити закон — рік тому голосування скасували на тлі масштабних протестів і сутичок. Зараз голосування теж супроводжується протестами. Затримання біля парламенту почалися 15 квітня, а 16 квітня були сутички з силовиками.

 

 

17 квітня парламент Грузії затвердив у першому читанні спірний закон про «іноагентів», він же законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу».

 

Усі міжнародні партнери Грузії закликають Тбілісі відмовитись від затвердження законопроєкту про «іноагентів». Голова Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Теодорос Руссопулос 16 квітня звернувся до Венеціанської комісії з проханням терміново надати висновок щодо цього законопроєкту.

 

 

Євросоюз попередив, що ухвалення цього закону може зупинити європейську інтеграцію Грузії. У грудні 2023 року країна отримала статус кандидата в члени ЄС.

 

Як повідомляла УМ, «Ні» закону про «іноагентів»: у Грузії відбувся багатолюдний мітинг із сутичками.