Раду Поклітару представив нову постановку на музику Петеріса Васкса

14:40, 23.04.2024
Раду Поклітару представив нову постановку на музику Петеріса Васкса

Нові «Друзі» Раду Поклітару. (Фото надане театром «Київ Модерн-балет»)

«Захоплення, сум'яття, схвильованість, збентеження, піднесеність, захват. І як результат - естетична насолода. Приблизно з такою палітрою емоцій я сьогодні дивилася і слухала дві постановки Раду Поклітару на музику Петеріса Васкса - Underground та Друзі», - так відгукуються про  крайній показ у Києві одноактних  балетів культового балетмейстера Раду Поклітару  та театру «Київ Модерн-балет».
 
Цього разу  зал  Київської опери на Подолі, як і кожен інший майданчик, був  переповнений глядачами і захопленням. 
 
По новому відгукнулися акценти балету  Underground (Андеграунд) 2008 року: якщо раніше назва викликала  переважно мистецькі асоціації, то нині, коли в житті настав повномасштабний період укриттів від російської зброї, ніби йдеться про всіх людей, яких війна загнала  в укриття.
 
Герої постановки  змушені перебувати у закритому просторі. Тому по особливому доводиться відчувати емоції: кохання і ненависть, радість і смуток, піднесення і відчай. Вони не знають, коли і чи піднімуться на поверхню, тож живуть тим днем, що їм відведено. Фактично як нині кожен  в нашій країні.  
 
Прем'єрні «Друзі» - це про пари: двоє жінок і двоє чоловіків. Історія також просякнута нашим сумним сьогоденням, накладає свій відбиток війна. Утім в ній спалахують  миттєвості,  де є місце любові, дружбі, теплу та іншим земним радощам, з яких і складається життя. 
 
Обидва балети створені на музику сучасного латвійського композитора Петеріса Васкса,  написаної спеціально для хореографії Раду Поклітару. 
 
Як зазначив постановник, прем'єрний балет  - це його подарунок Петерісу до дня народження.
 
А загалом,  за словами балетмейстера,  занадто довго тривала пауза у  співпраці. І  тепер, через 16 років, Раду зважився знову доторкнутися до музики  Васкса. Цього разу це був віолончельний концерт.
 
 
Марина КРИВДА