На Хмельницькій АЕС стартувало будівництво енергоблоків за технологією США

10:19, 15.04.2024
На Хмельницькій АЕС стартувало будівництво енергоблоків за технологією США

На Хмельницькій АЕС стартував проєкт з будівництва енергоблоків №5, 6 за американською технологією Westinghouse (Фото: сайт “Енергоатома”)

На Поділлі на Хмельницькій АЕС розпочинається підготовка до зведення енергоблоків ХАЕС-5 та ХАЕС-6 за технологією відомої американської компанії Westinghouse АР1000. Це відбувається паралельно з добудовою третього енергоблоку станції.

 

Як інформує УМ, про це 15 квітня повідомили на сайті “Енергоатома”.

 

На будівельному майданчику станції почалися роботи з будівництва градирень – водяних охолоджувачів – майбутніх енергоблоків.

 

Станції АР1000 є одним з найсучасніших, які отримали сертифікацію на початку двохтисячних років, а їх будівництво почалось у 10-их роках нового століття, зокрема у Китаї та США. ці реактори є першими реакторами, побудованими за схемою III+, що є новим поколінням ядерних реакторів у світі. Цей водно-водяний реактор має чимало поліпшень, зокрема застосування нових пасивних систем безпеки та чимало інноваційних рішень, які впливають на оптимізацію витрат на їх виробництво.

 

 

“Після завершення будівництва нових енергоблоків на Хмельницький АЕС потужності станції перевищать навіть потужності окупованої росіянами Запорізької АЕС, яка на сьогодні є найбільшою в Європі. Для відповідного будівництва було розроблено та затверджено техніко-економічне обґрунтування. Наразі триває підготовка законопроєкту для подальшого розгляду Урядом та Верховною Радою України. Технологія AP 1000 ліцензована Комісією з ядерного регулювання США”, – зазначає “Енергоатом”.

 

Хмельницька АЕС розташована на заході України на кордоні трьох областей: Хмельницької, Рівненської та Тернопільської. Її почали будувати в 1981 році. Зараз вона має два реактори.

 

Перший почав працювати у 1987 році, другий – у 2004-му. Обидва енергоблоки мають реактори типу ВВЕР-1000, з сумарною потужністю – 2000 МВт. За проєктом станція мала бути чотириблоковою.

 

Тепер Енергоатом планує побудувати на ХАЕС ще два енергоблоки ВВЕР-1000 і два потужніші енергоблоки AP1000, які зможуть видавати до 1200 МВт. Якщо ці плани будуть реалізовані, загальна потужність Хмельницької АЕС перевищить 6000 МВт.

 

Як повідомляла УМ, Чорнобиль не навчив: Україна будуватиме 4 реактори АЕС на Поділлі.