У захисну оболонку реактора ЗАЕС три влучання - МАГАТЕ

09:06, 08.04.2024
У захисну оболонку реактора ЗАЕС три влучання  - МАГАТЕ

Дрони пошкодили два енепгоблоки ЗАЕС.

Основні конструкції захисної оболонки реактора ЗАЕС зазнали щонайменше 3 прямих влучань у неділю, 7 квітня.

 

Як інформує УМ, про це повідомили Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі  та МАГАТЕ у соцмережі Х.

 

"Сьогодні, вперше з листопада 2022 року і після того, як я виклав 5 основних принципів уникнення серйозної ядерної аварії з радіологічними наслідками, ISAMZ (Місія підтримки та сприяння МАГАТЕ в Запоріжжі – ред.) підтвердив, що відбулося щонайменше 3 прямих влучання в основні конструкції захисної оболонки реактора ЗАЕС. Цього не повинно відбуватись", - написав Гроссі.

 

Гроссі підкреслив, що "ніхто не може отримати жодної військової чи політичної вигоди від нападів на ядерні об'єкти, це не пройде".

 

"Я рішуче закликаю військових, які приймають рішення, утриматися від будь-яких дій, що порушують базові принципи захисту ядерних об'єктів", – написав він, водночас не уточнивши, до якої сторони звертається.

 

У свою чергу МАГАТЕ заявило, що його експерти підтвердили фізичний вплив атак безпілотників у неділю на ЗАЕС, в т.ч. на 1 з 6 реакторів станції.

 

"Повідомляється про одну жертву. Пошкодження на 6-му енергоблоці не поставили під загрозу ядерну безпеку, але це серйозний інцидент, який може призвести до порушення цілісності системи захисної оболонки реактора", – йдеться в повідомленні.

 

"Це явне порушення основних принципів захисту найбільшої в Європі АЕС. Такі безрозсудні атаки значно підвищують ризик великої ядерної аварії і мають бути негайно припинені", – цитує МАГАТЕ Гроссі.

 

При цьому в жодному повідомленні МАГАТЕ або Гроссі не називають, чиї саме безпілотники атакували ЗАЕС у неділю.

 

Росіяни традиційно звинуватили в цьому Україну.

 

У Головному управління розвідки заявили, що Україна не причетна до жодних збройних провокацій на окупованій ЗАЕС, а імітаційні удари РФ по території станції є постійною практикою окупантів.

 

Як повідомляла УМ, одна з ліній живлення ЗАЕС пошкоджена внаслідок обстрілу.