Збирали «Шахеди»: атаковано підприємства в Татарстані

09:50, 02.04.2024
Збирали «Шахеди»: атаковано підприємства в Татарстані

Ціллю атаки в Татарстані був завод зі збірки «шахедів».

Влада суб'єкта РФ республіки Татарстан заявила про атаку дронів на підприємства в Єлабузі та Нижньокамську, внаслідок чого стався вибух і є постраждалі, раніше повідомляли, що в Єлабузі збирають "Шахеди".

 

Як інформує УМ, про це 2 квітня повідомили влада Татарстану у Телеграм, російські ЗМІ та російські Telegram-канали.

 

"Сьогодні вранці на підприємства Татарстану в Єлабузі та Нижньокамську було здійснено атаку безпілотних літальних апаратів. Серйозних руйнувань немає, технологічний процес підприємств не порушений. У Єлабузі, на жаль, є постраждалі внаслідок руйнування приміщення. Їм надається вся необхідна допомога", - пожалілася в повідомлені влада Татарстану.

 

Повідомляється, що всі служби перебувають у підвищеній готовності. У російських Telegram-каналах з'явилося відео одного з ударів.

 

Дрони атакували підприємства в Єлабузі в Татарстані, раніше повідомлялося, що там збирають "Шахеди". Відео з російських Telegram-каналів pic.twitter.com/V0UW7CPF9e

 

На ролику видно, як дрон врізається в будівлю, внаслідок чого стається великий вибух, люди на передньому плані від переляку падають на землю.

 

Ще одне відео удару безпілотника по підприємству у Єлабузі (Татарстан, РФ). Влітку повідомлялося, що саме в Єлабузі сотні студентів місцевого коледжу збирають "Шахеди". 

За даними телеграм-каналу Baza, йдеться про п'ятьох постраждалих.

 

 Зазначають, що в Єлабузі пошкоджень зазнав комплекс хостелів, який побудували для працівників особливої економічної зони (ОЕЗ) і студентів місцевого коледжу "Алабуга Політех" у 2022 році.

 

Влітку 2023 року повідомлялося, що кілька сотень студентів коледжу "Алабуга Політех" (Татарстан) залучили до збирання іранських дронів Shahed.

 

У червні 2023 року Білий дім опубліковав супутниковий знімок, який є доказом будівництва в російській Республіці Татарстан заводу з виробництва іранських дронів-камікадзе, якими Росія знищує цивільну інфраструктуру в Україні.

 

За даними американської розвідки, завод із виробництва дронів будували у так званій спеціальній економічній зоні "Алабуга" за сотні кілометрів на схід від Москви. Підготовчі роботи з будівництва потрапили на супутникове фото, зроблене у квітні 2023 року.

 

Розташування доріг і будівель на супутниковому знімку дуже схоже на територію "Алабуга Політех", яку атакували дрони 2 квітня.

 

 Зауважимо, що Єлабуга розташована за 1500 км від кордону України. Нещодавно міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що в України є дрони, які здатні пролетіти понад тисячу кілометрів.

 

Згодом стали відомі подробиці "інциденту" від співробітників ГУР та СБУ.

 

Атака стала можливою завдячуючи спільної спецоперації української розвідки та Служби безпеки України, за даними джерел, було уражено установку первинної переробки нафти на НПЗ в російському Нижньокамську.

 

За словами спецпризначенців український дальнобійний дрон влучив в установку первинної переробки нафти на НПЗ в Нижньокамську, після чого там виникла пожежа. Потужність цієї установки складала 8 млн тонн нафти, а це - 2,6% від загальної річної переробки РФ на рік. Окрім того, цей завод входить в 5-ку найбільших НПЗ РФ.

 

"Ми не припинятимемо вражати військову інфраструктуру країни-агресорки, аби вона мала все менше можливостей фінансувати геноцидну війну проти України. Ми продовжимо докладати зусиль, щоб мінімізувати потік нафтодоларів до російського військового бюджету, тому "бавовна" на російських НПЗ та інших виробництвах триватиме і посилюватиметься", - додали спецпризначенці.

 

Як повідомляла УМ, в Єкатеринбурзі горить «Уралмашзавод», в Маріуполі – лунають вибухи.