Росія знищила сотні храмів й продовжує катувати священників – доповідь ІРС

12:11, 29.03.2024
Росія знищила сотні храмів й продовжує катувати священників – доповідь ІРС

Окупанти пошкодили або знищили майже 630 релігійних споруд, найбільше постраждали храми УПЦ МП. (Фото: сайт ІРС)

Російські окупанти від початку повномасштабного вторгнення пошкодили або знищили майже 630 релігійних споруд різних конфесій.

 

Як інформує УМ, про це 29 березня йдеться в доповіді Інституту релігійної свободи.

 

Переважно релігійні споруди постраждали внаслідок російських обстрілів ракетами, дронами-камікадзе та артилерією, зокрема через цілеспрямовані обстріли цивільних об'єктів. Також деякі храми та молитовні будинки було розграбовано військовими РФ, закрито або ж перепрофільовано в "адмінбудівлі" окупаційною "владою".

 

Так, найбільше релігійних споруд зруйновано на Донеччині (щонайменше 146), Луганщині (щонайменше 83) та Херсонщині (щонайменше 78). Масштабних руйнувань зазнала й Київщина (73), коли російські війська намагалися захопити столицю України в лютому–березні 2022 року. Через те, що бойові дії тривають, і далі зростає кількість зруйнованих споруд на Харківщині (щонайменше 62), Запоріжжі (щонайменше 51) і Миколаївщині (щонайменше 41), зазначили в ІРС.

 

Найбільше від російської агресії постраждали православні храми - щонайменше 246. Найбільше постраждали храми УПЦ МП - 187. Зруйновано та пошкоджено також 59 храмів ПЦУ.

 

 

"Великим є масштаб руйнувань і пограбувань молитовних будинків євангельських церков – загалом щонайменше 206. Із них найбільше постраждали церкви християн віри євангельської – 94, молитовні будинки євангельських християн-баптистів – 60, а також споруди Церкви адвентистів сьомого дня – 27", - йдеться в доповіді.

 

Так, Інститут релігійної свободи рекомендує публічно засудити ідеологію "русского мира" та позицію Російської Православної Церкви та патріарха Московського Кирила, а також інших російських релігійних об’єднань і лідерів, які беруть участь у російській агресії та виправдовують її, пропагують ненависть і геноцид народу України.

 

Також там закликали запровадити персональні санкції проти російських посадовців, релігійних діячів, працівників ЗМІ та інших осіб, відповідальних за виправдання та (або) здійснення репресій проти українських релігійних діячів і релігійних громад на підконтрольних Росії територіях України.

 

Як повідомляла УМ, російські окупанти зруйнували 140-річний храм Вознесіння Господнього.