Дайте нам ці кляті Patriot та Taurus – Кулеба звернувся до Заходу

10:28, 26.03.2024
Дайте нам ці кляті Patriot та Taurus – Кулеба звернувся до Заходу

Кулеба закликав Захід забезпечити Україну ППО та далекобійними ракетами.

Після останніх масованих атак рф по Україні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Захід надати Україні системи ППО Patriot, оскільки вони наразі є єдиною зброєю, якої відчайдушно потребує Україна для захисту.

 

Як інформує УМ, про це сказав у інтерв’ю Кулеба виданню Politico.

 

"Дайте нам кляті Patriot. Якби у нас було достатньо систем протиповітряної оборони, а саме Patriot, ми б змогли захистити не тільки життя наших людей, але й нашу економіку від знищення", - сказав, зокрема, Кулеба.

 

Деталі: Журналісти зазначають, що всього за годину до інтерв’ю з Кулебою РФ атакувала Київ балістичними ракетами. Кулеба в цей час перебував у ботанічному саду міста, щоб зняти відео для своєї майбутньої поїздки.

 

Кулеба зазначив, що ці системи також допомогли б покращити ситуацію на лінії фронту, де російська авіація масовано застосовує авіабомби, які допомагають окупаційним військам РФ здобувати перевагу.

 

Він пояснив, що така бомба – це зброя, від якої "не втечеш", якщо ти є її мішенню.

 

"Вона просто падає на голову і знищує все. Саме так ми втрачаємо позиції, і єдиний спосіб запобігти цьому – збивати літаки, що несуть бомби. Нам потрібні системи протиповітряної оборони на передовій", – додав глава МЗС.

 

Напередодні Кулеба після ракетної атаки рф на Київ закликав надати Україні більше систем ППО Patriot і ракет до них. Він також обговорив з високим представником ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозепом Боррелем шляхи, як ЄС може допомогти Україні якнайшвидше отримати більше Patriot та інших систем ППО.

 

 

Крім того, у інтерв’ю виданню Politico Кулеба заявив, що від Німеччини отримує "невдоволені коментарі", коли Україна закликає Берлін передати далекобійні ракети Taurus.

 

"Можете мене цитувати, я не проти. Але кожного разу, коли я відповідаю на питання (про Taurus – ред.), я отримую невдоволені відгуки з Берліна. Залиште це їм. Вони самі поставили себе в таку ситуацію. Нехай шукають вихід", - зазначив дипломат.

 

Нагадаємо, що німецький канцлер Олаф Шольц публічно називав різні причини не надавати Україні Taurus – від небажання ескалації та втягнення у війну з Росією до побоювання, що ракетами вдарять десь по Москві.

 

За даними ЗМІ, ключова причина, через яку Шольц активно чинить спротив переданню Україні далекобійних крилатих ракет Taurus, нібито може бути пов’язана з особливостями наведення цілей. Цією ж причиною послуговується низка німецьких політиків, аргументуючи відмову у наданні Україні ракет.

 

Як повідомляла УМ, Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в зв'язку з гострою нестачею боєприпасів в українській армії закликав заборонити експорт боєприпасів із європейських країн в інші країни, окрім України.