У Словаччині обирають президента: найвищі шанси мають Корчок та Пеллегріні

13:53, 23.03.2024
У Словаччині обирають президента: найвищі шанси мають Корчок та Пеллегріні

(aktuality.sk)

Перший тур президентських виборів стартував у Словаччині вранці 23 березня.

 

О сьомій ранку в країні відкрилося майже 6 тисяч виборчих дільниць.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Aktuality.

 

Зазначається, що на виборах обирають між 11 кандидатами, з яких ключовими конкурентами є чинний спікер парламенту, колишній премʼєр-міністр Петер Пеллегріні та опозиційний прозахідний кандидат Іван Корчок, колишній міністр закордонних справ.

 

У обох конкурентів доволі високі шанси на перемогу.

 

Зокрема, Іван Корчок має підтримку парламентської опозиції у Словаччині і вважається рішучим прихильником України. Він обіцяє стати противагою націоналістичному уряду премʼєр-міністра Роберта Фіцо, який виступає проти військової допомоги Україні і є прихильником перемовин з росією.

 

Тоді як Петер Пеллегріні - коаліційний партнер Роберта Фіцо. Він є лідером партії «Голос». У разі його перемоги на виборах є велика вірогідність того, що «Голос» зіллється з партією Фіцо Smer-SD, що дозволить Фіцо консолідувати владу в своїх руках. У такому випадку премʼєр матиме повний контроль над парламентською більшістю.

 

Як пише DW, за даними опитування агенції Ipsos, Пеллегріні готові підтримати 37% виборців, а Корчока — 36%. Зважаючи на те, що для перемоги кандидат має набрати більше від 50% голосів, очікується, що у квітні відбудеться другий тур виборів.

 

Посада президента в Словаччині є церемоніальною, але саме президент ратифікує міжнародні договори, призначає вищих суддів і є головнокомандувачем Збройних сил. Також президент може накласти вето на ухвалені парламентом закони.

 

Як повідомляла "УМ", нещодавно Фіцо пообіцяв не блокувати купівлю Україною зброї у словацького бізнесу.