Кабмін виділив додаткові ₴5 млрд для армії та ухвалив план для Ukraine Facility

12:40, 18.03.2024
Кабмін виділив додаткові ₴5 млрд для армії та ухвалив план для Ukraine Facility

Кабмін виділив додаткові ₴5 мільярдів на закупівлю дронів для Сил оборони.

Кабінет міністрів України виділив додатково 5 млрд грн для Сил безпеки і оборони.

 

Як інформує УМ, про це прем’єр-міністр України Денис Шмигаль 18 березня повідомив у Телеграмі.

 

За словами Шмигаля, кошти будуть спрямовані на закупівлю дронів, необхідних для захисників на передовій.

 

"Продовжуємо підтримувати українську армію в боротьбі з російський агресором. Кожна гривня, що надходить у держбюджет у вигляді податків, буде йти на посилення нашої обороноздатності", - наголосив очільник уряду.

 

Крім того у понеділок Кабінет міністрів ухвалив план для програми Ukraine Facility, який є основою надання чотирирічної фінансової підтримки від Євросоюзу на €50 мільярдів.

 

У план включили структурні реформи, яким відповідають понад 100 квартальних індикаторів. Серед них — європейські підходи до реформи державного управління, до боротьби з корупцією, до економічних та секторальних реформ в різних сферах.

 

У документі також прописали наскрізні напрями, такі як «зелений» перехід, цифровізація, євроінтеграція.

 

План розробляли з європейськими партнерами, щоб наблизити членство України в ЄС. Незабаром його передадуть на розгляд Єврокомісії.

 

Якщо Україна реалізує реформи за планом Ukraine Facility, то цьогоріч отримає €16 мільярдів.

 

Лідери ЄС 1 лютого досягли домовленості щодо виділення макрофінансової допомоги Україні на €50 мільярдів. Програма розрахована на чотири роки. Україна зможе отримувати кошти за дотримання низки передумов: продовження демократичних механізмів, включно з багатопартійною парламентською системою і верховенством права, гарантування поваги до прав людини, зокрема меншин.

 

Також у висновках ідеться, що лідери ЄС щороку проводитимуть дебати за програмою, а за два роки вони можуть запропонувати Єврокомісії перегляд усієї багаторічної фінансової рамки.

 

Перший транш за програмою Ukraine Facility у розмірі €4,5 мільярда Україна отримає в березні, а другий — €1,5 мільярда — надійде у квітні.

 

Зауважимо, що дещо раніше Кабінет міністрів виділив 200 млн грн на закупівлю лікарських засобів та медикаментів для допомоги та реабілітації військовослужбовців у клінічній лікарні "Феофанія".

 

Як повідомляла УМ, КМУ збільшив розмір соцдопомоги дітям загиблих захисників-добровольців.