Суд заборонив у Києві стягувати плату за паркування

11:57, 22.02.2024
Суд заборонив у Києві стягувати плату за паркування

Шостий апеляційний адмінсуд Києва підтвердив рішення щодо визнання протиправним та скасування розпорядження КМВА, яким затверджено тарифи на платне паркування в місті

Рішення Окружного адміністративного суду щодо визнання протиправним та скасування розпорядження КМВА, яким затверджено тарифи на платне паркування в Києві підтвердив Шостий апеляційний адміністративний суд Києва. Тож з 21 лютого плату за паркування у столиці стягувати не можуть. Від місцевої влади чекають нових та обґрунтованих тарифів.

 

Як інформує УМ, про це повідомив голова Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Олексій Хмельницький.

 

 Розпорядження КМВА, яким затверджено тарифи на платне паркування в місті, визнали незаконним.

 

"Відсьогодні плату за паркування в Києві стягувати не можуть. Шостий апеляційний адмінсуд Києва підтвердив рішення Окружного адмінсуду щодо визнання протиправним та скасування розпорядження КМВА, яким затверджено тарифи на платне паркування в місті. Чекаємо на дійсно нові та обґрунтовані тарифи від столичної влади", - заявив Хмельницький.

 

Апеляційний адміністративний суд підтвердив, що розпорядження Київської міської військової адміністрації від 07.11.2022 року № 735 про встановлення тарифів 35 гривень за годину у першій зоні (25 гривень та 5 гривень – у другій та третій відповідно) КП "Київтранспарксервіс" на послуги з користування майданчиками для платного паркування транспортних засобів, які надаються КП є незаконним. Рішення суду вступило в законну силу.

 

Нагадаємо, що 13 жовтня 2023 року тимчасова адмінколегія АМКУ встановила, що ціни на паркування в Києві – знову завищені. Штраф за два повторних порушення Київтранспарксервіс конкурентного законодавства 6,6 мільйона гривень (розслідування проводилось спеціалістами Північного МТВ Київське обласне територіальне відділення АМКУ).

 

 Колегія визнала, що КП "Київтранспарксервіс", яке розрахувало ціну на послуги паркування у столиці аж в 35 гривень за годину, скористалося своїм монопольним становищем під час формування вартості такої послуги, а Київська міська військова адміністрація це порушення "легітимізувала".

 

За результатами розгляду, ТАК АМКУ оштрафувала КП "Київтранспарксервіс" на 3,3 мільйона гривень та зобов’язала комунальників та КМВА припинити правопорушення. Варто зазначити, що це не перше порушення комунальників, встановлене на зазначеному ринку.

 

Так, раніше АМКУ встановив, що підприємство вимагало в переможців електронних аукціонів за право розміщення/облаштування паркувальних майданчиків сплатити додатковий платіж та стягувало штрафи за відмову від укладання договору чи підписання актів приймання-передач. У зв’язку з цим у липні 2021 року колегія АМКУ наклала на КП "Київтранспарксервіс" штраф у розмірі 2,6 мільйона гривень. Всі судові інстанції КП програло та було вимушено сплатити суму штрафних санкцій.

 

Як повідомляла УМ, Мільярд за «Україну»: знаменитий київський готель піде з молотка.