Мільярд за «Україну»: знаменитий київський готель піде з молотка

15:22, 21.02.2024
Мільярд за «Україну»: знаменитий київський готель піде з молотка

Київський готель «Україна» оцінили в понад мільярд гривень. Приватизацію планують наприкінці літа.

У Фонді держмайна України київський готель «Україна» оцінили в понад мільярд гривень. Аукціон із його приватизації планують провести наприкінці літа.

 

Як інформує УМ, про це повідомив голова ФДМУ Віталій Коваль у інтервʼю Mind.ua.

 

«Ми вже завершили процедуру оцінки готелю — це 1,039 млрд грн без ПДВ. Готуємося наразі до аукціону, який плануємо наприкінці літа — можливо, навіть зайдемо у III квартал», — заявив голова ФДМУ.

 

Він додав, що зараз готель функціонує краще, ніж рік тому. Це пояснюється більшою кількістю гостей та конференцій — їх проводять не менше 15 на місяць. Голова Фонду держмайна сказав, що готель представлять іноземним операторам. Вони цікавляться ним і «розглядають як перспективну пʼятірку», хоча поки він має 4 зірки.

 

Готель «Україна» має 6 конференц-залів, кімнати для переговорів, паркінг, фонд у 363 номери. За час воєнного стану він був незаповненим і накопичив понад 45 млн грн боргів. 19 січня 2024 року в ФДМУ анонсували приватизацію обʼєкта. Цього року Фонд держмайна має забезпечити надходження до держбюджету в розмірі 4 млрд грн.

 

Додамо, що готель «Україна» (проєктна назва «Київ», до 2001 року «Москва») — 16-поверховий чотиризірковий готель на вулиці Інститутській, 4, у місті Києві. Свого часу готель був одним з найвищих хмарочосів на території сучасної України.

 

Був підпорядкований Державному управлінню справами. З 28 грудня 2021 року переданий до сфери управління Міністерства інфраструктури України.

 

У буремні часи Революції Гідності 20 лютого 2014 року туди приносили тіла загиблих і поранених майданівців розстріляних "беркутнею" на Інститутській.

 

Як повідомляла УМ, віддам «оборонку» в приватні руки: чому закон №3822 призведе до руйнації ОПК і втрати Україною незалежності.