У разі президентства Трампа ЄС готує запасний план допомоги УКраїні

12:38, 19.02.2024
У разі президентства Трампа ЄС готує запасний план допомоги УКраїні

Європейська еліта безпеки готується до Трампа, шукає запасні плани.

Можливість створення «загальноконтинентального доповнення» до НАТО обговорюють Європейські посадовці - воно б працювало разом з американськими гарантіями безпеки, але також могло б слугувати надійною альтернативою, якщо американські гарантії скасують.

 

Як інформує УМ, про це пише The Wаshington Post з посиланням на джерела.

 

Рішення почали приватно обговорювати після нещодавніх заяв експрезидента США Дональда Трампа — він заявив, що «заохочуватиме» росію атакувати будь-яку країну-члена НАТО, яка не виконує вказівки про витрати на оборону.

 

«Коли колишній і, можливо, майбутній лідер вільного світу каже, що він буде сидіти склавши руки і спостерігати, як росія нападе на союзників по НАТО, ми повинні переосмислити, як можуть виглядати зобовʼязання США щодо Європи і України», — сказав один з європейських посадовців.

 

Європейські чиновники у приватних розмовах кажуть, що «мають сподіватися на краще, але готуватися до гіршого». Найгірший сценарій передбачає припинення підтримки України і фактичний дозвіл президенту рф володимиру путіну дестабілізувати європейський регіон.

 

Обговорення альтернативного плану супроводжуються значними суперечками між союзниками. Франція і Німеччина не можуть домовитися про те, хто буде платити за це. А країни Східної Європи не повністю довіряють рішучості Західної Європи протистояти російським загрозам.

 

Посадовці розмірковують, як зафіксувати зобовʼязання США напередодні президентських виборів у листопаді. Високопоставлені американські політики кажуть, що в реальності вони можуть зробити не так багато для того, щоб обмежити зовнішньополітичні рішення майбутньої адміністрації США. Але деякі рішення, які вони обговорюють — наприклад, довгострокове зобовʼязання про надання військової допомоги Україні — можуть поставити Трампа у незручне політичне становище, якщо він повністю відмовиться від обіцянок США про безпекові гарантії.

 

Проте у коментарі журналістам посадовці наголошують: країни Європейського Союзу мають обʼєднатися і діяти незважаючи на те, хто стане наступним президентом США.

 

Як повідомляла УМ, в ЄС прогнозують, що повернення Трампа може розвалити НАТО.