«Циркон» ймовірно запущений росіянами з комплексу «Бастіон-П» - британська розвідка

13:25, 14.02.2024
«Циркон» ймовірно запущений росіянами з комплексу «Бастіон-П» - британська розвідка

"Циркон" розробляли як гіперзвукову протикорабельну крилату ракету.

Росія може використати маневрений пусковий комплекс для запуску гіперзвукових ракет "Циркон", а це є чималою проблемою для української ППО.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у звіті британської розвідки опублікованому 14 лютого в соцмережі Х.

 

"Згідно з аналізом, проведеним Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз, Росія вперше застосувала гіперзвукову ракету "Циркон" під час атаки на Україну 7 лютого. На відео уламків видно фрагменти двигуна та кермових механізмів зі специфічним маркуванням, яке, згідно з повідомленням, характерне для ракети 3М22 "Циркон", - йдеться в повідомленні.

 

Розвідка наводить російські дані, згідно з якими ракета здатна розвивати швидкість 9 Махів і має дальність польоту до 1000 км. Вона спочатку була розроблена для російського флоту.

 

При цьому, британські аналітики зазначили, що Росія у Чорному морі не має кораблів, здатних нести ці ракети, тому виникає питання щодо способу їх запуску. Тож припускають, що для цього була пристосована російська система берегової оборони К-300 наземного базування "Бастіон".

 

"Якщо її використання підтвердиться, це стане серйозним викликом для української ППО через її швидкість і маневреність", – йдеться у повідомленні.

 

У розвідці Великої Британії зазначають, що, ймовірно,  росіяни випробовують нову діючу систему зброї в умовах живого конфлікту, щоб забезпечити впевненість і продемонструвати можливості".

 

Додамо, що 3M22 "Циркон" розробляли як гіперзвукову протикорабельну крилату ракету, якою росіяни планують переозброїти частину свого флоту.

 

Про розробку цих ракет стало відомо кілька років тому, а 2019 року путін стверджував, що «Циркон» може вражати як морські, так і наземні цілі на відстані понад 1 000 км та розганятися до 9 махів.

 

Раніше урядова "Російська газета" писала про швидкість 5-6 махів, але на випробуваннях "Циркон" нібито змогли розігнати до 8 махів.

 

Водночас, під час нещодавньої атаки на Київ невідома ракета з Криму, за даними каналу Monitor, так і не перетнула кордон гіперзвукової швидкості.

 

Як повідомляла УМ, внаслідок ракетного удару по Києву постраждало 42 цивільних.