Росія покладається на старі запаси: має танків на 3 роки війни

16:27, 13.02.2024
Росія покладається на старі запаси: має танків на 3 роки війни

Росія має запаси танків ще на 3 роки війни, бо розміняла їхню якість на кількість (Фото: Самсонов Олексій)

За час війни в Україні росія втратила понад 3000 танків, але має достатньо бронетехніки нижчої якості на складах для заміни і потенційно зможе витримати ще 3 роки важких втрат, говориться у доповіді "Військовий баланс" Міжнародного інституту стратегічних досліджень, що базується в Лондоні.

 

Як інформує УМ, про це повідомило агенство Reuters з посиланням на звіт.

 

"Москва змогла обміняти якість на кількість, виводячи тисячі старих танків зі складу зі швидкістю, яка іноді сягала 90 танків на місяць", - сказано, зокрема, у звіті.

 

У доповіді зазначається, що Україна також зазнала значних втрат від початку вторгнення в лютому 2022 року, але західні військові поставки дозволили їй підтримувати запаси, одночасно підвищуючи їхню якість.

 

Аналітики підрахували, що наявні в росії запаси означають, що Росія "потенційно може витримати ще близько трьох років важких втрат і поповнювати запаси танків, навіть якщо вони будуть нижчого технічного рівня, незалежно від її здатності виробляти нову техніку".

 

Зокрема, говориться у доповіді, росія має 1 750 основних бойових танків, від застарілих Т-55 до сучасних Т-80 і Т-90. Ще 4 000 знаходяться на зберіганні.

 

"Ситуація підкреслює зростаюче відчуття тупикової ситуації в бойових діях, яка може зберегтися протягом 2024 року", - йдеться у доповіді.

 

Щоправда, за даними Генштабу ЗСУ цифри втрат м’яко кажучи дещо інші: станом на 13 лютого російські загарбники вже втратили в Україні 6 424 танків.

 

Як повідомляла УМ, рф намагається накопичити запаси далекобійної зброї.