Міноборони запроваджує електронні журнали обліку військового майна

15:52, 10.02.2024
Міноборони запроваджує електронні журнали обліку військового майна

Облік майна є одним з найбільш об'ємних бюрократичних процесів. (mil.gov.ua)

Міністерство оборони України спростить облік військового майна, щоб позбутися зайвих паперів у війську. 

 

Зокрема, наразі внесено зміни до наказу Міністерства оборони №440 "Про затвердження Інструкції з обліку військового майна у Збройних Силах України".

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Міноборони у суботу.

 

"У середньому командир роти наразі витрачає 50-80% свого робочого часу на бюрократію. Облік майна є одним з найбільш об'ємних бюрократичних процесів. Наказ створює можливості для автоматизації", – зазначила заступниця міністра оборони з цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Катерина Черногоренко.

 

За її словами, відтепер військові частини зможуть вести облікові регістри та допоміжні документи (журнали щодо майна) лише в електронній формі і використовувати для цього програмне забезпечення, яке:

 

 прийняте в експлуатацію Міністерством оборони;

 допущене до дослідної експлуатації. У такому разі програми мають відповідати усім вимогам щодо захисту інформації (мати атестат відповідності КСЗІ).

 

"Наразі прикладом такої програми є SAP, автоматизована система управління оборонними ресурсами. Це провідна логістична система у світі, якою користуються 28 країн НАТО.

 

Для переходу на такі програми командирам чи начальникам військових частин, які ведуть власне військове господарство, потрібно видати наказ щодо їхнього використання. У разі переходу залишається лише електронний облік, вести паперові журнали та дублювати інформацію заборонено", — пояснили у відомстві.

 

До переходу можна вести облік майна в інших програмах без окремого дозволу – до прикладу, Microsoft Office 365. Проте у такому випадку друкувати всі сторінки журналів обліку не потрібно – достатньо лише періодично підписувати узагальнюючу відомість при звірках.

 

"У разі питань щодо наказу чи переходу на електронну форму звертайтесь на "гарячу лінію" Міністерства оборони України за номером 1512", - додали у Міноборони.

 

"Важливо: первинні документи (накладні, вимоги, акти, атестати) поки що залишаються в паперовій формі, адже вони підтверджують здійснення господарських операцій і можуть вимагатися при перевірках чи службових розслідуваннях", - йдеться у повідомленні.

 

Як повідомляла "УМ", нещодавно Міноборони України додали до переліку держорганів на спеціальному порталі Національного агентства з питань запобігання корупції.