Монарша картина: витвір екскоролеви Данії Маргрете ІІ виставили на аукціон

18:41, 01.02.2024
Монарша картина: витвір екскоролеви Данії Маргрете ІІ виставили на аукціон

Цю жовто-блакитну картину колишня королева Данії Маргрете ІІ написала в 1988 році. (Фото: Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

Картину колишньої королеви Данії Маргрете ІІ виставили на аукціон. Попередньо лот оцінюють в $11—15 тисяч, його можна буде придбати в березні.

 

Як інформує УМ, про це йдеться на сайті аукціонного дому Bruun Rasmussen.

 

Роботи королеви Маргрете ІІ виставлялись на багатьох виставках, проте можливість купити бодай одну зʼявляється рідко. Картину, яку зараз виставили ​​на аукціон, королева написала в 1988 році — саме тоді вона почала активно виставляти свої роботи.

 

Цю картину колишня королева Данії Маргрете ІІ написала в 1988 році.

 

Королева Маргрете ІІ особисто подарувала картину тодішньому маршалу двору Гансу Солвгою, відтоді вона є власністю його сімʼї.

 

«Королева знайшла натхнення для картини, виставленої на аукціон, у світі природи. Це дуже особистий мистецький всесвіт. Картина свідчить про величезну пристрасть королеви до мистецтва і творчої роботи та про її плідність», — так картину королеви описав фахівець із сучасного мистецтва аукціонного дому Bruun Rasmussen Нільс Бое-Хауггаард.

 

Королева Маргрете ІІ змалку захоплювалася малюванням і зберегла інтерес до нього в дорослому житті. Вона постійно експерементує в різних мистецьких сферах — у живописі й акварелі, декупажі, вирізці, вишивці, текстилі, а також створює костюми для балетних вистав.

 

Королева Маргрете II зійшла на трон 14 січня 1972 року, після того як помер її батько король Фредерік IX. На момент коронації їй був 31 рік. Маргрете II керувала найдовше з нині живих монархів Європи — понад 50 років.

 

Про зречення престолу королева Маргрете оголосила в новорічному зверненні 31 грудня 2023 року. Вона розірвала традицію довічного перебування на троні, якої королівський дім Данії дотримувався протягом багатьох поколінь.

 

Як повідомляла УМ, Аукціон Sotheby's: картину неперевершеного Івана Марчука продали за 76 тисяч євро.