Сертифікацію операторів із розмінування варто спростити - Шмигаль

17:28, 01.02.2024
Сертифікацію операторів із розмінування варто спростити - Шмигаль

Незабаром початок третьої посівної кампанії в умовах великої війни й гуманітарне розмінування є важливим напрямком роботи.

Кабінет міністрів готує проєкт постанови, якою планує запровадити спрощену систему сертифікації операторів з розмінування.

 

Як інформує УМ, про це 1 лютого прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив у Телеграмі.

 

Він разом з першим віцепрем’єр-міністром Юлією Свириденко, представниками Міністерства внутрішніх справ, Міністерства оборони, Міністерства аграрної політики та продовольства провів нараду про підготовку до посівної кампанії в умовах великої війни та гуманітарне розмінування.

 

За словами Шмигаля, цьогоріч у державному бюджеті вперше заклали 3 млрд грн на програми гуманітарного розмінування.

 

Прем’єр дав завдання Мінекономіки з іншими дотичними органами затвердити план пріоритезації розмінування, а також подати постанову, яка врегулює порядок компенсації сільгоспвиробникам за проведене розмінування.

 

За його словами, важливо, щоб закупівлі послуг з розмінування були доступними для кожного сільгоспвиробника. Для цього Мінекономіки разом із міжнародними партнерами мають напрацювати відповідний механізм, аби ним могли скористатися, зокрема малі фермери.

 

Також уряд готує проєкт постанови, який запровадить спрощену систему сертифікації операторів. А також триває робота над цифровізацією цього процесу.

 

Крім того, на засіданні Національного органу з протимінної діяльності буде розглянута стратегія гуманітарного розмінування, яка далі буде винесена на засідання Ради національної безпеки і оборони.

 

За словами заступника міністра економіки Ігоря Безкаравайного, завданням уряду, зокрема Мінекономіки є сформувати сталі відносини між тими, хто бажає замовити послугу з розмінування і готовий за це заплатити, і тими, хто хоче надати цю послугу згідно з ДСТУ.

 

Як повідомляла УМ, українське розмінування становить виклик для військових і фермерів, заявлено потребу у 150 системах лише від Міністерства економіки.