Нацбанк присвятив нову монету Управлінню держохорони

10:57, 30.01.2024
Нацбанк присвятив нову монету Управлінню держохорони

НБУ ввів в обіг нову монету номіналом 5 гривень присвячену управлінню держохорони (Фото: сайт НБУ)

Нову монету номіналом 5 гривень НБУ ввів в обіг: презентація грошового знака відбулася 29 січня. Її присвятили правоохоронному органу спецпризначення – Управлінню державної охорони України.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті НБУ.

 

Нову пам'ятну монету презентували заступник голови Нацбанку Олексій Шабан разом із начальником Управління державної охорони України Сергієм Рудем. Її виготовили з нейзильберу, карбування – "спеціальний анциркулейтед". Це рифлена монета масою 16,5 м та діаметром 35 мм.

 

На аверсі п'ятигривневої монети на дзеркальному фоні відбито емблему Управління державної охорони України, а на матовому фоні розмістили її девіз: "Державі. Народу. Закону".

 

На реверсі представлена композиція, яка символізує історичні періоди становлення нашої держави та захист нашої держави воїнами, відвага яких зберігається та вшановується з покоління у покоління.

 

У центрі розташована булава з шаблями та щитом, прикрашеним козацьким хрестом, ліворуч – стилізований тризуб, а праворуч – частина об'єктиву камери, що відображає сучасні технології в охороні та безпеці. Автором дизайну монети виступила художниця Олександра Кучинська, а скульпторами Анатолій Демяненко та Володимир Дем'яненко.

 

Шабан подякував військовослужбовцям Управління державної охорони України, які щодня протягом 32 років на високому професійному рівні виконують складну роботу, демонструючи витримку, стійкість, патріотизм та силу волі, дотримуючись лицарського кодексу честі та козацьких традицій. Вони присвятили своє життя українському народу, державі та закону.

 

Рудь нагадав, що повномасштабна війна з російськими окупантами триває понад 700 днів. Терористам дають гідну відсіч. Генерал-майор наголосив на важливості підтримки морального духу українських героїв та цінності кожного з них. Одним із актів визнання стало створення присвяченої їм пам'ятної монети.

 

Нова монета тиражем до 50 тисяч штук з'явиться у продажу 7 лютого. Близько 20 тисяч екземплярів реалізують через інтернет-магазин нумізматичної продукції НБУ. Монети також можна буде купити у банках-дистриб'юторах, серед яких ПриватБанк, Таскомбанк, Радабанк та Укргазбанк.

 

Як повідомляла УМ, «Командування Об'єднаних сил Збройних сил України»: НБУ презентував нову пам'ятну монету.