Україна зазнала екологічних збитків від війни на 2,2 трлн грн - Міндовкілля

13:27, 21.01.2024
Україна зазнала екологічних збитків від війни на 2,2 трлн грн - Міндовкілля

Російське вторгнення до України крім інших бід нанесло колосальних екологічних збитків нашій державі.

Через війну в Україні збитки довкіллю вже оцінюються у 2,2 трлн гривень.

 

Як інформує УМ, про це заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

 

"На сьогоднішній день шкода довкіллю вже перевищує 2,2 трильйони гривень. Ця інформація є на Екозагрозі, в режимі 24/7 вона оновлюється. Більшість збитків, майже половина, це збитки від викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Далі іде забруднення грунтів і забруднення водних ресурсів. Тобто 2,2 трильйона гривень це те, що на сьогоднішній день пораховано. Але такі підрахунки продовжуються", - зазначив Стрілець.

 

Водночас він додав, що внаслідок бойових дій було пошкоджено третину українських лісів.

 

"Окремо хочу сказати, що від бойових дій постраждала майже третина українських лісів. На жаль саме ліси були і стають плацдармом активних бойових дій. Збитки українським лісам складають на сьогоднішній день близько 500 млн доларів. Цифра досить приблизна, але поки ми не маємо доступу до всіх лісів. Поки не буде проведено розмінування остаточно верифікацію зробити важко", - заявив міністр захисту довкілля.

 

Крім того він зазначив, що під окупацією залишається понад 800 тисяч гектарів лісу.

 

"Це враховуючи Автономну республіку Крим", - наголосив Руслан Стрілець.

 

Додамо, що як заявила заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко, для оцінки прямих та опосередкованих екологічних збитків, заподіяних росією, потрібно 20-30 років.

 

Як повідомляла УМ,  Україна пропонує єдині у світі інструменти оцінки збитків довкіллю та притягнення агресорів до відповідальності.