В районі Азовського моря збили російський розвідувальний літак А-50

10:25, 15.01.2024
В районі Азовського моря збили російський розвідувальний літак А-50

Нанесено вогневе ураження по двох літаках ВКС рф: по літаку А-50 ДРЛО та ІЛ-22М, які перебували над акваторією Азовського моря" (Фото з відкритих джерел)

Повітряні сили ЗСУ збили російський розвідувальний літак А-50 та ймовірно  пошкодили ворожий повітряний командний пункт Іл-22М над Азовським морем увечері 14 січня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють російські та українські Telegram-канали в понеділок.

 

Також цю інформацію частково підтвердив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук, який оприлюднив емодзі літака і написав: «Це вам за Дніпро! Горіть у пеклі, нелюди! P.S. Поки без деталей».

 

Тоді як заступник голови комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Юрій Мисягін повідомив:

 

"Близько 21:00 українськими підрозділами було нанесено вогневе ураження по двох літаках ВКС РФ, а саме по літаку А-50 ДРЛО та ІЛ-22М, які перебували над акваторією Азовського моря".

 

За його даними станом на вечір 14 січня, А-50 збили а ІЛ-22 підбили − він перебував у повітрі і намагався дістатися до найближчого аеродрому, але після початку зниження зник з радарів в районі Керчі.

 

Повідомлення про А-50 також з’явились у російських пабліках, які вважають близькими до ВКС росії. Щоправда там озвучували і версію, що російські літаки збила самі ж окупанти з ППО.

 

ДОПОВНЕНО: Згодом Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтвердив знищення російських літаків:

 

"Воїни Повітряних Сил Збройних Сил України знищили ворожий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22.

Дякую Повітряним Силам за чудово сплановану та проведену операцію в Приазов’ї!".
 
 

Нагадаємо, літак A-50 − це судно дальнього радіолокаційного стеження. Воно призначене для спостереження за цілями в повітрі, на землі та в морі, а також для наведення на них винищувальної авіації.

 

Іл-22М − це повітряний командний пункт, створений на базі авіалайнера Іл-18. Цей літак допомагає керувати військами під час бойових дій.

 

Як повідомляла «УМ», під час візиту до Риги президент Зеленський повідомив, що західні партнери передали Україні "деяку далекобійну зброю", яка знищила 26 гелікоптерів за добу і 12 літаків РФ за один раз.
 
 
Пріоритетом для Повітряних сил України залишається отримання західних багатоцільових винищувачів F-16. Саме ці літаки дозволять встановити перевагу в повітрі, на відміну від штурмовиків А-10.