Виведення з ладу РЕБами 20 російських ракет є переломом у війні – ISW

10:21, 14.01.2024
Виведення з ладу РЕБами 20 російських ракет є переломом у війні – ISW

Нові засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ) цими днями показали свою надзвичайно високу ефективність.

Може бути переломом українських можливостей радіоелектронної боротьби – виведення з ладу понад 20 ракет за допомогою "активних контрзаходів засобами радіоелектронної боротьби".

 

Як інформує УМ, про це повідомив Інститут вивчення війни (ISW).

 

Військові аналітики кажуть, що засобам РЕБ зазвичай приписували виведення з ладу російських безпілотників, але не ракетних систем.

 

ISW раніше оцінював, що кампанія ударів Росії проти України і українська адаптація до протидії новим російським ударним комплексам є частиною ширшої тактичної і технологічної гонки "напад-захист" між можливостями дальньої авіації та протиповітряної оборони.

 

Речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат зазначив, що російський ракетний удар 13 січня, був схожий на удар, який російські війська зробили 8 січня і в попередні рази. Інститут вивчення війни вважає, що слова Ігната свідчать про те, що українські сили можуть розпізнати закономірності в повторюваних російських ударах і, відповідно, впроваджувати інновації та адаптуватися до них.

 

Нагадаємо, що під час комбінованої повітряної атаки Росії по Україні вранці 13 січня понад два десятки російських ракет та дронів не досягли цілей внаслідок самопідривів, влучання в безлюдні території та завдяки ефективній роботі українських засобів радіоелектронної боротьби.

 

Ключові висновки ISW за 13 січня:

 

Нещодавнє відеозвернення сербського найманця до президента Росії Володимира Путіна дало поштовх розмовам "кланову війну" в Кремлі та російському інформаційному просторі на тлі президентської кампанії в Росії.

Внутрішня боротьба і фракційна динаміка всередині Кремля не є новим явищем і не свідчить про неминучий крах путінського режиму, особливо тому, що вертикаль влади є основою путінського режиму.

 

У ніч з 12 на 13 січня російські війська здійснили атаку на Україну з використанням безпілотників, ракет і авіації, яка була схожа на нещодавні удари, завдані Росією.

Російські війська все частіше застосовують хімічну зброю в Україні, продовжуючи очевидні порушення Конвенції про заборону хімічної зброї, учасницею якої є Росія.

 

Пожежа знищила великий склад у Санкт-Петербурзі, що належав найбільшому російському інтернет-магазину Wildberries, 12 січня.

Російські війська здійснили підтверджені просування поблизу Кремінної та Авдіївки на тлі триваючих позиційних боїв вздовж усієї лінії фронту.

 

Російські війська, можливо, формують десантно-штурмові бригади у складі загальновійськових сухопутних з'єднань у рамках триваючої масштабної військової реформи.

Російські чиновники продовжують фінансувати соціальні проекти в окупованій Україні, намагаючись ще більше інтегрувати ці території в Росію та створити видимість активного громадянського суспільства на окупованих територіях.

 

Як повідомляла УМ, росіяни ракетами атакували 4 регіони: є загиблі, постраждалі, руйнування.