Розблокувати допомогу Україні: ЄС може піти на поступки Угорщині

10:15, 12.01.2024
Розблокувати допомогу Україні: ЄС може піти на поступки Угорщині

Деякі країни заявили, що проміжний огляд дасть прем’єр-міністру Угорщини Віктору Орбану можливість накласти вето на подальшу допомогу. (Фото: REUTERS)

Європейська комісія готова піти на поступки Угорщині у деяких питаннях, щоб подолати її вето на пакет підтримки для України у розмірі 50 млрд євро.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання Financial Times.

 

За даними неназваних високопосадовців, з якими спілкувалося видання, щоб переконати прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана зняти вето, Єврокомісія готова надати Будапешту право у 2025 році оцінити, чи Україна все ще потребує грошей і чи виконала вона вимоги для отримання допомоги ЄС.

 

FT підкреслює, що фактично це означає, що Орбан отримає право накласти вето на допомогу Україні у 2025 році.

 

Єврокомісія також не проти, щоб були щорічні перевірки допомоги, і щоб додали пункт про "екстрене гальмування", за яким будь-яка країна може винести серйозні занепокоєння щодо виплат Україні на обговорення на саміті лідерів країн-членів ЄС. Але, зазначається, що це не дасть Угорщині додаткової можливості накласти вето.

 

Угорський високопосадовець вважає, що швидше за все цього буде достатньо для того, щоб Орбан зняв своє вето.

 

За даними джерела, Угорщина "налаштована на переговори".

 

Видання пише, що поступки Угорщині є кращою ідеєю, ніж альтернативні домовленості, які вимагають більш складних механізмів в обхід Будапешта.

 

Серед них, зокрема, продовження існуючої кредитування на один рік, залучення спільного боргу, забезпеченого національними гарантіями, або створення спеціального фінансового механізму для виплати грантів.

 

Усі ці варіанти можуть бути реалізовані без участі Угорщини, але вони є дорожчими і потребують більше часу для створення та виділення коштів Україні.

 

Своєю чергою Київ наполягає на необхідності отримати допомогу щонайпізніше в березні, щоб уникнути необхідності вдаватися до друкування грошей для фінансування витрат.

 

Нещодавно постійні представники держав-членів Європейського Союзу досягли часткової угоди щодо рішення, яке має розблокувати виділення Україні 50 мільярдів євро протягом наступних чотирьох років.

 

Як повідомляла УМ, Вибрики Орбана: Угорщина висунула вимогу щодо вето на 50 млрд євро для України.