Три корпуси-готелі для прочан у Києво-Печерській лаврі заблоковано невідомими

11:10, 09.01.2024
Три корпуси-готелі для прочан у Києво-Печерській лаврі заблоковано невідомими

Будівлі корпусів №58 (зліва) та №54, та інтер'єр одного з номерів всередині корпусів. Фото з сайту УПЦ

Три об'єкти в Києво-Печерській лаврі досі залишаються заблокованими. Вочевидь, йдеться про монахів та вірян УПЦ, що відмовляються залишати обитель. Наразі у Комісії з приймання-передачі об'єктів держмайна лаври немає доступу в корпуси №54, 57 та 58.

 

Як інформує УМ, про це в ефірі телемарафону "Єдині новини"  розповіла голова комісії з приймання-передачі об'єктів державного майна Києво-Печерської лаври, директорка департаменту культурної спадщини Мінкультури та інформполітики Мар'яна Томин.

 

Вона наголосила, що УПЦ має повернути майно заповідника державі. Втім, на даний момент доступу до трьох корпусів у комісії ще немає.

 

"Станом на зараз ще три об'єкти - це 54-й, 57-й і 58-й (корпуси - Ред.) - там перебувають невідомі люди, які там забарикадувалися, і це є однією з причин, чому Нижня лавра зарежимлена. Але я думаю, що скоро це питання буде вирішено", - повідомила Мар'яна Томин.

 

Також, за словами голови комісії, згодом на території заповідника планують побудувати новий храм. Це буде храм Марії, на честь загиблих у Маріуполі, а також на честь ігумені лаври Марії Магдалини Мазепи - матері гетьмана Івана Мазепи. Коли саме це відбудеться, очільниця комісії поки не повідомляє.

 

Зазначимо, корпуси №54 та №58 називаються "домом Лаврський паломник" і є, фактично, міні-готелями для прочан. Всередині розташовано кімнати для розміщення прочан, трапезні, санвузли з душовими кабінами, кімнати для прасування білизни та прання. Таку саме функцію виконує і корпус №57, щоправда, окрім власне паломників тут проживають кілька монахів лаврської братії. Всередині серпня комісії вже вдалося зайти всередину, втім, прочани виштовхали її представників і забарикадувалися.

 

Нагадаємо, що з 2002 по 2008 роки на території Нижньої лаври було незаконно побудовано 16 великих корпусів. Всі роботи проводились без належних археологічних досліджень, через що державі нанесено збитки, що оцінюються в десятки мільйонів гривень. Про це розповів завсектором археології у Національному заповіднику Сергій Тараненко.

 

А на початку грудня 2023 року у лаврі стався курйозний випадок. Один з монахів УПЦ, Володимир (Рибаков Р.) вистрибнув з №99 корпусу Києво-Печерської лаври. На ньому не було жодного одягу. На місце події прибули поліцейські та швидка допомога, монаха було ушпиталено.

 

Як повідомляла УМ, у Києво-Печерській лаврі поліція оточила забарикадовані корпуси.