«Ефект Перл-Харбору»: у Литві прогнозують агресію рф проти однієї з країн НАТО

11:50, 31.12.2023
«Ефект Перл-Харбору»: у Литві прогнозують агресію рф проти однієї з країн НАТО

Ландсбергіс закликає Захід не розслаблятися у військовій допомозі Україні.

У питанні військової допомоги Україні Захід може повторити історичні помилки.

 

Як інформує УМ, про це у X (Twitter) написав міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

 

"Ми вже 25 років займаємося відкладанням і намагаємося стримати імперіалізм Путіна діалогом та дипломатією, доки він продовжує ігнорувати кордони й рівняє з землею міста", – йдеться  в дописі

 

Ландсбергіс зазначив, що проблема російського імперіалізму не зникла у 2014 році, і для більшості країн східного флангу НАТО "було зрозуміло, що наступна фаза вторгнення буде дорожчою і страшнішою".

 

"Так і сталося. Коли Росія знов напала, війна зненацька стала проблемою сьогодення. І знов ми думаємо, що можемо щось вирішити, відклавши проблему "на завтра". Але ж передумови не змінилися – імперські реваншистські амбіції Росії залишаться", – додав Ландсбергіс.

 

На його думку, наступна фаза війни, яку спричинить Росія, може бути націлена не тільки проти України, Грузії чи Молдови, а й проти однієї з країн НАТО, і ціна відбиття такої агресії буде ще більшою.

 

"Ми можемо почекати те, що я називаю "ефектом Перл-Харбора" – поворотного моменту в історії, коли проблеми майбутнього раптом стають проблемою сьогодення, але з дуже збільшеною ціною вирішення. Або ж ми можемо дивитися на це як проблему сьогодення і почати вирішувати її зараз. Ми на межі повторення історичних помилок", – резюмував політик.

 

Як повідомляла УМ, Невтішний рекорд: історичного мінімуму сягнула «західна» допомога Україні.