У Держприкордонслужбі спростували посилення контролю для чоловіків

12:49, 30.12.2023
У Держприкордонслужбі спростували посилення контролю для чоловіків

На кордоні прискіпливо вивчають документи чоловіків. (Фото ДПСУ)

Прикордонники заперечують інформацію соцмереж про можливе посилення контролю на кордоні та заборону на виїзд для чоловіків із інвалідністю 3-ї групи та багатодітних батьків.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко у коментарі «УП» в суботу.

 

"Змін у правилах перетину кордону немає, але з боку Державної прикордонної служби України завжди залишатиметься ретельна перевірка умов виїзду та чітке дотримання законодавства. Тільки з початку року на кордоні було відмовлено у виїзді майже 50 тисячам громадянам України, які не підпадали під умови пропуску, а також викрито 3 тисячі підроблених документів", - зазначив пан Демченко.

 

Речник Прикордонної служби наголосив, що пропуск осіб через кордон, як і раніше, здійснюється відповідно до чинного законодавства, зокрема і Правил перетину кордону для громадян України, що затверджені постановою уряду 57.

 

За його словами, ці Правила визначають умови перетину кордону на час дії воєнного стану, зокрема для громадян України чоловічої статі, яким загалом обмежено виїзд за межі України, і чітко визначають категорії й умови, за якими громадяни можуть перетинати кордон.

 

"Звісно, прикордонники ретельно вивчають документи, які б давали підстави для виїзду людини. Таку норму нам визначає законодавство. До того ж ми часто бачимо, як люди намагаються спекулювати умовами перетину кордону слідуючи до прикладу з іншою метою, або використовуючи підроблені чи фіктивні документи", - додав він.

 

Зауважимо, що у соцмережах почали ширитися чутки про посилення контролю за виїздом багатодітних чоловіків та чоловіків з інвалідністю за кордон. Мовляв, 20 таких  чоловіків зняли із поїзда Київ – Перемишль.

 

Як повідомляла «УМ», Порошенко вважає, що Кабмін має відкликати дискредитований законопроєкт про мобілізацію, який суперечить законам України і вже призвів до збурення суспільства.

 

На його думку, доопрацьований законопроєкт має вносити до Ради вже не уряд, а президент Зеленський, як Верховний Головнокомандувач.