Уряд заборонив стягувати борги та штрафи за комунальні послуги на територіях бойових дій

09:16, 30.12.2023
Уряд заборонив стягувати борги та штрафи за комунальні послуги на територіях бойових дій

Уряд заборонив штрафувати та стягувати борги зі споживачів у зоні бойових дій та на ТОТ

Кабінет міністрів вніс зміни до правил, за якими надаються послуги з водопостачання, водовідведення та гарячої води, якими заборонив стягувати борги та штрафи за комунальні  послуги у період воєнного стану. 

 

Про це повідомив представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук у Telegram.

 

Це стосується споживачів, які проживають на окупованих територіях, або де тривають бойові дії, а також, чия власність пошкоджена внаслідок воєнних дій. 

 

Неустойки  — штраф, пеню, інфляційнІ нарахування, відсотки, нараховані  на заборгованість, що утворилася за несвоєчасну або неповну оплату за житлово-комунальні послуги, не можна нараховувати та стягувати від населення в цей період. 

 

Також встановлені умови, коли не можна припиняти чи зупиняти надання послуг через неоплату чи часткову оплату. 

 

Закріплено заборону на стягування боргів, які виникли після 24 лютого 2022 року, від споживачів на територіях, де тривають бойові дії, або у споживачів, чия власність пошкоджена внаслідок воєнних подій, а також від споживачів, що проживають на окупованих територіях. 
 

Як повідомляла УМ, раніше Президент України Володимир Зеленський вважає «ганебним і непрофесійним» рішення Нацкомісії з енергетики та комунальних послуг про підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення.