Естонія готова допомогти Україні з мобілізацією біженців

10:38, 23.12.2023
Естонія готова допомогти Україні з мобілізацією біженців

Глава МВС Естонії Лаурі Ляенеметс. (Фото: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees)

Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс каже, що за необхідності Таллін  готовий допомогти Україні з мобілізацією її громадян-біженців.

 

Як інформє Україна молода, про це повідомляє Postimees.

 

За його даними, в Естонії проживає близько 7500 громадян України призовного віку. Втім, багато хто з них звільнений від мобілізації.

 

"За українським законодавством від мобілізації також звільняються батьки-одинаки, батьки щонайменше трьох дітей, батьки дітей-інвалідів і люди, які доглядають за близькою людиною. Тобто, критеріїв, згідно з якими людина не підлягає мобілізації, досить багато", – пояснив пан Ляенеметс.

 

Міністр нагадав, що відповідно до міжнародного права Україна не має змоги мобілізувати українців, які проживають в Естонії, оскільки для цього необхідна угода між державами.

 

Пан Ляенеметс має намір офіційно повідомити українській владі, що якщо вона хоче призвати українських громадян в Естонії в армію, то Естонія готова укласти такий договір з Україною.

 

"Естонія не залишиться осторонь. Ми із задоволенням готові укласти такий договір і допомогти Україні. Ми маємо уявлення про те, де в Естонії живуть ці люди. Ми готові посприяти в доставці цих людей з Естонії в Україну, якщо вони цього потребують", – додав міністр внутрішніх справ.

 

Раніше начальник Департаменту прикордонної та міграційної політики Міністерства внутрішніх справ Янек Мягі казав, що Україна не зверталася до уряду Естонії щодо можливого сприяння у виконанні планів із призову резервістів до Збройних сил України.

 

"Ми обговорювали це питання з послом України, і Україна нас (Міністерство внутрішніх справ) про це не просила. В України немає законних підстав запитувати нас про видачу зазначених громадян, як і в нас немає підстав їх видавати", – сказав Янек Мягі.

 

Як повідомляла «УМ», 21 грудня у кількох німецьких виданнях вийшло інтерв’ю міністра оборони України Рустема Умєрова, у якому згадано про плани призову українців за кордоном і навіть застосування санкцій до них.   

 

Згодом у Міністерстві оборони уточнили, що міністр Рустем Умєров закликає всіх українців долучатися до Збройних сил, але питання про механізм покарання або юридичного тиску на чоловіків за межами України зараз не стоїть.