Латвійське «плече» допомоги: до кінця року у Прибалтиці підготують ще сотні бійців ЗСУ

13:56, 18.12.2023
Латвійське «плече» допомоги: до кінця року у Прибалтиці підготують ще сотні бійців ЗСУ

Латвія збільшує обсяги підготовки українських військових.

Програму з підготовки українських військових розширює братня Латвія, яка свого часу пережила московську окупацію й добре знає, що таке «русский мир». 

 

Як інформує УМ, про це повідомили в Міністерстві оборони України у Телеграм після зустрічі міністрів двох країн Рустема Умєрова та Андріса Спрудса.

 

Латвія навчає українських військових базової загальновійськової підготовки, а також готує сержантів, саперів, стрільців та інших.

 

За даними Генштабу ЗСУ, від липня 2022 року латвійці допомогли підготувати близько 350 українських військових за кількома напрямами підготовки. У 2023 році обсяги підготовки за участі Латвії збільшилися більше ніж учетверо, і до кінця року навчать ще понад 1 500 військових ЗСУ.

 

У 2024 році Генштаб пропонує підготувати орієнтовно 96 командирів відділень і 360 бойових медиків за участі Латвії.

 

У березні Латвія почала передавати Україні перші автомобілі, які конфіскували в пʼяних водіїв. Вони підуть на потреби Збройних сил України.

 

У серпні Латвія приєдналася до «гарантій безпеки» для України. Ці гарантії включають постачання сучасної військової техніки, підготовку українських військових, обмін розвідданими та допомогу в кіберзахисті.

 

Як повідомляла УМ, Україна та ЄС посилюють співпрацю з підготовки українських військовослужбовців.