Україна та США домовилися про розширений моніторинг наданого озброєння

17:53, 14.12.2023
Україна та США домовилися про розширений моніторинг наданого озброєння

Американська та українська сторони під час узгодження позицій про моніторинг зброї. (Фото Міноборони України)

Представники Міноборони України та Посольства США узгодили План спільних фізичних перевірок наданого американськими партнерами озброєння.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Міноборони України в четвер.

 

Зокрема, у підписаному документі детально описано, як саме відбуватиметься нагляд за американською технікою. Його розробили на виконання розширеного моніторингу кінцевого використання зброї.

 

Американську сторону на зустрічі представляли співробітники відділу оборонного співробітництва посольства США та Генеральної інспекції департаменту оборони США. Тоді як українську делегацію очолив заступник міністра оборони України Юрій Джигир.

 

"Окремі типи ракет, пускових установок, БПЛА та прилади нічного бачення, надані американськими партнерами, виготовлені із застосуванням чутливих технологій, тому потребують ретельного контролю та особливих умов зберігання. Тож за цими видами озброєння узгоджено порядок спільного моніторингу", - наголосив пан Джигир.

 

За його словами, всі країни, які надають зброю, будуть впевнені, що ця зброя не потрапить в чужі руки, що її контролює виключно уряд, і що вона використовується в законний спосіб.

 

Згідно з порядком, українські та американські інспектори перевірятимуть три основні позиції:

 

серійний номер;

технічний стан;

умови належного зберігання (безпека та охорона).

 

Також сторони встановили низку критеріїв, за яким фахівці надаватимуть висновки щодо умов передачі, захисту, зберігання та використання зброї.

 

Мета такого моніторингу – забезпечення вимог американського уряду, встановлених для всіх держав-отримувачів такого озброєння.

 

Командні перевірки проводитимуть спеціально підготовлені американські та українські фахівці – вони триватимуть на регулярній основі протягом усього 2024 року.

 

Як повідомляла «УМ», внутрішній аудит Міноборони встановив фінансові порушення та ризики втрати активів на понад 10 мільярдів гривень лише за останній квартал цього року.