Підла балістика: запізнілу тривогу в Києві пояснили у Повітряних силах

11:02, 11.12.2023
Підла балістика: запізнілу тривогу в Києві пояснили у Повітряних силах

"Росія ретельно планує запуски балістики".

У ніч на 11 грудня російські війська могли запустити  на Київ балістичні ракети із наземних установок "Іскандер–М" чи С-400, чим пояснюється оголошення повітряної тривоги одночасно зі збиттям ракет у небі, бо запуск із землі зафіксувати важче, ніж із літаків.   

 

Як інформує УМ, про це 11 грудня повідомив речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в ефірі телемарафону "Єдині новини".

 

Ігнат зазначив, що цієї ночі на Київщині та в столиці збили всі ракети, а тип ракет ще уточнюється.

 

За його словами, фахівцям спеціальних підрозділів, які документують злочини Росії, ідентифікувати тип не так просто, коли ракети знищуються у повітрі, бо вони вибухають і розлітаються на маленькі шматки, які потім горять. Тоді ідентифікувати легше за все за двигунами, які є в тих ракетах.

 

"Тому треба дочекатися, поки фахівці наземні, – насамперед, це підрозділи Національної поліції – зможуть ідентифікувати цілі, які це були ракети: чи це балістичні "Іскандер–М", чи зенітні керовані ракети, які теж б’ють по балістичній траєкторії, С-400", - сказав, зокрема, Ігнат.

 

На зауваження журналіста про те, що повітряна тривога у столиці пролунала після вибухів, і припущення, що запуски ракет із наземних установок складніше відстежити, ніж запуск із літаків, Ігнат відповів: "Тут уже питання розвідок – наскільких швидко будемо мати цю інформацію".

 

Речник Повітряних сил нагадав, що це не вперше тривога вмикається, коли вже лунають вибухи. Цього разу ППО спрацювала відмінно і знищено всі цілі.

 

"Ворог ретельно планує свої операції із запуску "балістики". Ви бачите це на підвні і сході постійно. Із Криму, з району Джанкоя випускають, із окупованих територій – відстань дуже маленька, швидкість ракети висока, інколи менше хвилини самого польоту ракети до влучання.

 

Саме тому, коли є інформація про переміщення таких установок десь у Брянській області, скажімо, чи Курській – тоді буде превентивно повідомлено про загрозу… Але інколи ворог робить це більш ефективно, приховано – і такої інформації немає. Інформація не лише від нашої розвідки, а й від партнерів. Із балістикою така справа", - додав речник Повітряних сил.

 

Як повідомляла УМ, Запізніла «тривога»: кияни спершу почули вибухи й лише потім сигнал «повітряної».