Вірменія та Азербайджан домовились про нормалізацію відносин

21:55, 07.12.2023
Вірменія та Азербайджан  домовились про  нормалізацію відносин

Азербайджан та Вірменія домовились про обмін полонених та обговорили подальші відносини

7 грудня Азербайджан та Вірменія узгодили плани щодо нормалізації відносин та встановлення миру. Одним із ключових аспектів угоди став обмін полонених,  також обговорюються подальші переговори щодо укладення мирної угоди, яка має сприяти сталому врегулюванню конфлікту між країнами.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у спільній заяві вірменського прем'єра Нікола Пашиняна та президента Азербайджану Ільхама Алієва.

 

Апарати прем’єр-міністра Вірменії та президента Азербайджану погоджуються з тим, що "випала історична можливість для досягнення довгоочікуваного миру в регіоні", і намірами досягти мирного договору "на основі поваги принципів суверенітету і територіальної цілісності".

 

З міркувань гуманізму і "як жест доброї волі" Азербайджан погодився звільнити 32 вірменських військовослужбовців, а Вірменія – двох азербайджанських. Крім того, Єреван вирішив відкликати заявку на проведення наступної Конференції ООН з питань зміни клімату (COP29) на користь Баку й закликав інші країни регіону Східної Європи підтримати Азербайджан. У відповідь Азербайджан підтримує кандидатуру Вірменії на членство в Бюро Східноєвропейської групи держав COP.

 

«Вірменія та Азербайджан продовжать переговори щодо реалізації в найближчому майбутньому додаткових заходів зі встановлення довіри, і закликають міжнародне співтовариство підтримати їхні зусилля, які сприятимуть встановленню взаємної довіри між двома країнами і позитивно впливатимуть на весь Південно-Кавказький регіон»,– підсумовується в заяві.

 

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває протягом десятиліть. Після розпаду Радянського Союзу вони воювали за регіон Нагірного Карабаху, який був переважно населений вірменами і, згідно з міжнародним правом, належить Азербайджану.

 

У вересні Азербайджан відновив контроль над Нагірним Карабахом внаслідок одноденної воєнної операції. Після неї з регіону виїхали понад 100 етнічних вірмен практично все його населення.

 

Роки посередництва ЄС, США та Росії не змогли змусити Вірменію та Азербайджан підписати мирну угоду. Обоє так і не домовились про демаркацію спільного кордону, де часто трапляються прикордонні сутички.

 

Як повідомляла УМ, про початок «антитерористичної операції» в Нагірному Карабасі оголосило Міноборони Азербайджану. Заявлена мета — «відновлення конституційного ладу».