У ООН показали фільм французького журналіста про російську війну проти України, фото

09:57, 07.12.2023
У ООН показали фільм французького журналіста про російську війну проти України, фото

Фільм французького журналіста про російську війну проти України показали у штаб-квартирі ООН.

Допрем’єрний показ документального фільму французького філософа і журналіста Бернара-Анрі Леві «Слава героям» про російську війну проти України відбувся ввечері в середу, 6 грудня, в штаб-квартирі ООН.

 

Як інформує УМ, про це повідомили українські ЗМІ.

 

Показ фільму організувало постпредство Франції при ООН, аби його могли побачити якомога більше представників дипломатичного корпусу різних країн. Очікується його вихід на великий екран у США.

 

Це вже третій фільм Леві про повномасштабне російське вторгнення. Півторагодинна стрічка охоплює червень 2023 року – саме тоді автор відвідав Україну, зокрема найгарячіші точки – Торецьк, Краматорськ, Покровськ, села довкола Бахмута, а також Херсон, Миколаїв, Одесу.

 

Фільм знято у вигляді репортажів, які Леві веде з лінії фронту, затоплених населених пунктів після підриву Каховської греблі, колишніх місць утримання українських заручників, зруйнованих будівель прифронтових міст, допиту полонених загарбників тощо. Він також бере інтерв’ю у військових, волонтерів, місцевих жителів і коментує побачене.

 

 

Представляючи фільм у штаб-квартирі ООН, Леві зазначив, що його команда вирішила фіксувати свідчення, «того що відбувається, – страждання і велич».

 

«Ми шукали ознаки національної ідентичності, культури народу, саму сутність цього, з одного боку, і з другого – ті ознаки героїзму, які випливали з цього кошмару, і були так зворушені відвагою, стійкістю, часом радістю військових», – сказав він.

 

На запитання кореспондента Укрінформу – що саме надихнуло його зняти три фільми про нинішню війну, він Леві відповів: «Захоплення відвагою України, відродженням цінностей величі та героїзму, які ми забули в Європі і про які ви нам нагадали. Це ніби частина нашої європейської пам’яті повернулася до нас – до мене, до вас – із ваших окопів і ваших фронтів. Тож я просто сповнений захопленням».

 

В анотації до фільму зазначено, що майже через два роки після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Леві продовжує боротися проти втоми громадськості, бюрократичного цинізму і «зараз більше, ніж будь-коли, проти тягаря мовчання, що впав на Україну».

 

«Леві повертається на передову разом із співрежисером Марком Русселем після того, як у червні 2023 року Росія зруйнувала Каховську греблю, вдавшись до акту безпрецедентного екоциду, – ідеться в анотації. – Автори вирішили показати світові це спустошення, знімаючи як жахи війни, так і надію українських громадян, що демонструють неймовірний оптимізм на тлі безглуздої руйнації».

 

Нагадаємо, увесь гонорар від показу стрічки «З Україною в серці», як і своїх попередніх робіт, французький режисер і  філософ Бернар-Анрі Леві перерахує на підтримку проєктів Фундації Олени Зеленської.

 

Як повідомляла УМ, «Оленівка: куратори зла»: в Києві презентували фільм про знущання росіян над українськими військовополоненими.