Лавров «наговорив» про незмінні цілі війни та ймовірне блокування кадрових рішень ОБСЄ

13:43, 01.12.2023
Лавров «наговорив» про незмінні цілі війни та ймовірне блокування кадрових рішень ОБСЄ

Сергій Лавров, міністр закордонних справ рф заявив, що росія "не бачить причин" для перегляду цілей війни проти України.

 

Як інформує УМ, про це повідомило російське агентство ТАСС із посиланням на заяву Лаврова на пресконференції 1 грудня під час зустрічі ОБСЄ.

 

"Я виходжу з того, що керівництво нашої спеціальної військової операції (війни проти України - ред.) знає, яких цілей домагається. Контроль за цією операцією на постійній основі здійснює верховний головнокомандувач.

 

І ми не бачимо якихось причин, через які наші цілі (війни - ред.) мають переглядатися", - сказав високопоставлений російський чиновник.

 

Варто нагадати, зауваживши, що на виправдання повномасштабного вторгнення на українську територію в лютому 2022 року Кремль заявляв про завдання "денацифікації та демілітаризації" України.  Зокрема, 24 лютого 2022 року Путін заявив: "Мною ухвалено рішення про проведення спеціальної військової операції. Її мета - захист людей, які 8 років зазнають геноциду з боку київського режиму. І для цього ми будемо прагнути до демілітаризації та денацифікації України". Прессекретар Путіна у лютому 2022 року заявляв, що "в ідеалі потрібно звільнити Україну, зачистити від нацистів", а Лавров у березні 2022 року заявляв, що "спецоперація покликана покласти край будь-якій війні, яка могла б відбуватися на українській території".

 

Після цього умовні "цілі СВО" змінювалися ще більше в риториці окупантів.Зокрема, у червні 2023 року Путін зробив суперечливу заяву про цілі нападу Росії на Україну: вони в нього одночасно і змінюються, і не змінюються. У серпні цього року самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко взагалі заявляв, що цілі війни проти України вже досягнуті.

 

Крім того, у цей же день,1 лютого 2023 року, Лавров не виключив, що росія може заблокувати кадрові рішення ОБСЄ.

 

Про це він сказав на пресконференції та під час зустрічі ОБСЄ.

 

Російський міністр закордонних справ дорікнув македонському головуванню та іншим учасникам організації у тому, що ті зараз наполягають на ухваленні кадрових рішень щодо призначення нового керівництва ОБСЄ.

 

"Македонське головування висунуло правильний девіз – все про людей... Але з’ясувалося, що все це про чотирьох людей, які очолюють підрозділи ОБСЄ", - єхидно зауважив Лавров.

 

Зауважимо, що Міністерська зустріч ОБСЄ проводиться саме для того, щоб ухвалити наперед опрацьовані рішення політичної ваги, як-от схвалення нової головуючої держави, посаду генсека організації, очільника Бюро з демократії і прав людини (БДІПЛ) тощо.

 

Саме для ухвалення цих рішень Лаврова запросили у Скоп’є, знявши на його вимогу низку санкційних обмежень (детально читайте в статті "ОБСЄ не осідлала Лаврова").

 

Але зі слів Лаврова випливає, що Росія не готова голосувати за ці кадрові рішення.

 

"Мені вже байдуже, чим закінчаться ці "посидєлки", де зараз у нас намагаються виторгувати кілька днів або тижнів... І мені байдуже доля цих людей", – заявив Лавров.

 

Напередодні Лавров припустив, що немає сенсу у збереженні ОБСЄ.

 

Як повідомляла УМ, українська делегація бойкотувала виступ Лаврова в ОБСЄ.