Українська делегація бойкотувала виступ Лаврова в ОБСЄ

15:51, 30.11.2023
Українська делегація бойкотувала виступ Лаврова в ОБСЄ

Українська делегація у повному складі вийшла із зали, коли Лавров почав свій виступ. (Скріншот відео)

Українська делегація у повному складі залишила зал засідань міністерської зустрічі ОБСЄ у Скоп'є під час виступу глави МЗС росії Сергія Лаврова у четвер.

 

Також на знак солідарності з Україною залу залишили ще кілька делегацій.

 

По це повідомляє Україна молода із посиланням на Європейську правду.

 

Зазначається, що українська делегація у повному складі вийшла із зали, коли російський міністр почав свій виступ.

 

Лавров виступав російською, але у якийсь момент припинив промову, вочевидь, реагуючи на події в залі та сказав вже англійською мовою: "Ви не могли б залишити мене на самоті, будь ласка? Дякую".

 

У своєму виступі, наскрізь пронизаному традиційними штампами російської пропаганди, він заявив, що сумнівається у доцільності зберігати ОБСЄ, мовляв, "ОБСЄ, по суті, перетворюють на придаток НАТО і ЄС".

 

"Організація, давайте визнаємо, перебуває на краю прірви. Постає просте запитання: чи має сенс інвестувати сили в її оживлення", – задався сам до себе питанням російський Лавров.

 

Після завершення виступу ображений Лавров одразу залишив залу засідань.

 

Нагадаємо, 30 листопада, у столиці Північної Македонії розпочалося дводенне щорічне засідання Ради міністрів Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).

 

Очікується, що в центрі уваги виступів глав зовнішньополітичних відомств країн ОБСЄ буде агресивна війна рф проти України. Утім, зустріч на рівні глав МЗС бойкотують Україна, Литва, Латвія, Естонія та Польща. Причина – участь у ньому російської делегації на чолі з міністром закордонних справ рф сергієм лавровим.

 

Зокрема, у спільній заяві міністри трьох балтійських країн заявили, що участь лаврова у міністерському засіданні «несе ризики легітимізації агресора росії як повноправного члена нашої спільноти вільних народів та применшення жорстоких злочинів, які скоює росія, як і примирення з кричущим порушенням і неповагою до основоположних принципів і зобов'язань ОБСЄ з боку росії».

 

Не взяли участь у зустрічі також глава європейської дипломатії Жозеп Боррель та держсекретар США Ентоні Блінкен. Останній покинув Скоп’є після робочої вечері із своїми колегами, за кілька годин до прильоту лаврова.

 

Як повідомляла "УМ", ЄС готує план надання Україні довгострокових зобов'язань щодо безпеки.