«Золотий» аудит: Міноборони не допустило втрати плат із вмістом дорогоцінних металів

11:53, 30.11.2023
«Золотий» аудит: Міноборони не допустило втрати плат із вмістом дорогоцінних металів

Міноборони знайшло мікросхеми із золотом і сріблом у військовій частині на Житомирщині. Їх вартість — понад 65 млн гривень. (Фото: Фейсбук Міністерство оборони України)

За ініціативи Управління відчуження та утилізації надлишкового військового майна спільно з Департаментом аудиту Міноборони, виявлено та недопущено втрати мікросхем з вмістом дорогоцінних металів на понад 65 мільйонів гривень у військовій частині на Житомирщині.

 

Як інформує УМ, про це повідомили 30 листопада в Міністерстві оборони України у Фейсбуці.

 

«Під час перевірки знайдено блоки з невідомим вмістом в двох гаражах на території військової частини. Після огляду зʼясувалось, що, згідно з паспортними даними, в блоках - орієнтовно 50 тонн необлікованих плат з вмістом дорогоцінних металів:

28 кілограмів золота;

60 кілограмів срібла; 

590 грамів металів платинової групи», - сказано, зокрема, в повідомлені Міноборони.

 

У ході аудиту також встановлено, що ці плати не перебували на обліку військової частини. Хоча одним із завдань підрозділу було – зберігати це майно. Обставини, яким чином дорогоцінне майно зникло з обліку і чому зберігалося необлікованим, встановлюють.

 

Знайдені дорогоцінні плати (майно) знову поставлені на облік. Оціночна вартість – 65,66 мільйона гривень.

 

Матеріали внутрішнього аудиту будуть передані в правоохоронні органи для надання правової оцінки дій командира частини та притягнення його до відповідальності.

 

Дещо раніше Міністерство оборони України знайшло на своїх складах 1,4 кілограма стоматологічного золота вартістю 3,5 мільйона гривень. Тепер відомство планує його передати до Національного банку до кінця року.

 

А 21 листопада Міністерство оборони перевірило одну з військових частин у Чернігівській області та виявило майже 40 мільйонів гривень збитків. Одне з порушень — безпідставне завищення вартості генераторів, які купили у 2022 році. Збитки від цього сягнули 37,1 мільйона гривень. Командування підрозділу військової частини відшкодувало 1,5 мільйона гривень готівкою, а 200 тисяч гривень віддали майном — 3,1 тисячі літрів дизельного палива та 13 акумуляторів.

 

Як повідомляла УМ, Міноборони знову купує продукти для ЗСУ за завищеними цінами.