Кляті пестициди: речовини-«вбивці» впливають на зменшення кількості сперматозоїдів

17:25, 16.11.2023
Кляті пестициди: речовини-«вбивці» впливають на зменшення кількості сперматозоїдів

Звичайні пестициди в їжі знижують кількість сперматозоїдів у чололовыкыв у всьому світі.

Різкому зниженню кількості сперматозоїдів у чоловіків по всьому світі сприяють пестициди (від лат. pestis — зараза, caedo — вбиваю), які люди використовують у своїх будинках і садах, а також для обприскування газонів та агропродукції.

 

Як інформує УМ, такого висновку дійшли науковці, які проаналізували дослідження, проведені упродовж останніх 50 років, повідомляє CNN.

 

"Протягом 50 років концентрація сперми (кількість сперматозоїдів на мілілітр сперми – ред.) в усьому світі впала приблизно на 50%. Хоча причин, ймовірно, набагато більше, наше дослідження демонструє тісний зв’язок між цією проблемою і поширенням органофосфатів і N-метилкарбаматі", – каже авторка дослідження, декан Коледжу громадської охорони здоров’я Університету Джорджа Мейсона в Ферфаксі (штат Вірджинія) Мелісса Перрі.

 

Органофосфати – одна з найбільш часто використовуваних сполук у світі. Вони є основними компонентами нервово-паралітичних газів, гербіцидів (препаратів для боротьби з небажаною рослинністю), пестицидів та інсектицидів (засобів для захисту рослин від шкідливих комах). Їх також використовують для створення пластмас і розчинників.

 

"Їх широко застосовують у сільському господарстві для обробки культур, які ми їмо. Також органофосфати використовують у конструкціях будинків та для догляду за декоративними газонами", – пояснює Перрі.

 

N-метилкарбамати структурно та функціонально подібні до органофосфатів. Вони входять до складу інсектицидів, які використовують для боротьби з шкідниками польових, фруктових і овочевих культур. Відомо, що вони вбивають комах, пошкоджуючи їх мозок і нервову систему.

 

У ході дослідження, опублікованого в журналі Environmental Health Perspectives, науковці вивчили дослідження двох хімічних речовин, які проводили у різних точках світу. У них фахівці розглядали 42 різні рівні впливу серед 1774 чоловіків.

 

Дослідження показало, що чоловіки, які більше зазнавали впливу пестицидів (наприклад, працівники сфери сільського господарства), мали значно меншу концентрацію сперматозоїдів, ніж чоловіки, які мали найменший вплив органофосфатів та N-метилкарбаматів.

 

Оскільки концентрація сперматозоїдів – одним із важливих показників репродуктивної здатності, експерти рекомендують зменшити вплив пестицидів: для цього обирати органічні продукти або ретельно промивати водою звичайні овочі та фрукти.

 

"Сперма є неймовірно чутливим показником, коли йдеться про загальний стан здоров’я чоловіків. Тому я рекомендую уникати непотрібного впливу інсектицидів – особливо, якщо ви плануєте створити сім’ю та хочете зачати дітей", – каже науковиця.

 

Додамо, що мобільні телефони, які випромінюють низькочастотні електромагнітні поля, можуть впливати на якість сперми у чоловіків.

 

Як повідомляла УМ, Пестицид у мішку: Україна ризикує стати полігоном для генетичних експериментів.