Кулеба закликав ОБСЄ виставити рф за двері

15:02, 16.10.2023
Кулеба закликав ОБСЄ виставити рф за двері

Кулеба вимагає виключити росію з ОБСЄ та Європейського простору

МЗС України закликає виключити Росію з Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) та відмовити її членству в Європейському просторі. Він вважає рф найбільшою загрозою для безпеки в цьому контексті. 

 

Як інформує Україна молода, про це заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба на спільній пресконференції з головою ОБСЄ, міністром закордонних справ Північної Македонії Буяром Османі, який 16 жовтня перебуває з візитом у Києві.

 

«Москва фактично взяла ОБСЄ в заручники, маніпулюючи принципом консенсусу і таким чином руйнуючи організацію зсередини. Буяр очолює ОБСЄ в складний час і робить це дуже фахово й віддано, за що Україна та інші держави-учасниці йому вдячні», – наголосив дипломат.

 

За його словами, Росії не потрібна безпека й співробітництво в Європі, оскільки саме країна-агресор наразі є найбільшою загрозою, вона прагне хаосу та дестабілізації.

 

«Я сьогодні підтвердив свою позицію, що якщо ми хочемо врятувати ОБСЄ, врятувати безпеку й співробітництво в Європі, маємо виставити Росію за двері ОБСЄ і за двері Європи», – заявив глава МЗС України.

 

У липні Парламентська асамблея ОБСЄ визнала російську Федерацію державою спонсором тероризму, а приватну військову організацію Вагнера терористичною організацією.

 

Як повідомляла УМ, після гарячих дебатів Парламентська асамблея ОБСЄ вирішила не проводити свої засідання в країнах, які готові видавати візи росіянам, та засудила рашизм як державну ідеологію країни-агресора.