Російські війська втрачають бойову ефективність на Оріхівському напрямку

07:31, 04.10.2023
Російські війська втрачають бойову ефективність на Оріхівському напрямку

Українські військові викурюють орків та активно розширюють свій контроль на Луганщині

Останні події на Оріхівському напрямку свідчать про значне ослаблення бойових можливостей російських військ. Українські ЗСУ активно продовжують атакувати та розширювати свій контроль над територією, вже неодноразово прориваючи оборонні лінії противника. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Інститут вивчення війни ISW.

 

Аналітики відзначають, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу під час селекторної наради з російським військовим керівництвом відзначив дивну групу російських збройних формувань, що діють у західному напрямку Запорізької області.

 

Вони додають, що вибір Шойгу може свідчити про те, що він прагне відзначити російських командирів, які продовжують виконувати накази російського військового керівництва щодо безперервних контратак.

 

Шойгу приписує успішні російські оборонні операції навколо Роботиного і Вербового підрозділам 70-го гвардійського мотострілецького полку (42-а мотострілецька дивізія, 58-а загальновійськова армія, Південний військовий округ), 56-ї повітряно-десантної бригади, 56-ї повітряної армії (Південного військового округу), 56-го десантно-штурмового (ПДВ) полку (7-ї дивізії ПДВ), 810-ї бригади морської піхоти (Чорноморського флоту) та 291-ї гвардійської артилерійської бригади (58-ї армії ПдВО) під час наради російського військового командування 3 жовтня.

 

Експерти помітили, що Шойгу не виділив інші формування, яким зазвичай приписують утримання лінії Роботине-Вербове, такі як 108-й полк (7-а дивізія ПДВ) або 247-й полк (7-а дивізія ПДВ).

 

На думку фахівців, Міністерство оборони Росії регулярно навмисно применшує або завищує досягнення певних командирів, щоб досягти політичних цілей Шойгу або російського військового командування.

 

Деякі з виділених Шойгу формувань постійно контратакують на лінії Роботине-Вербове, що завдає їм шкоди.

 

У звіті нагадують, що 26 вересня ISW зафіксував, що підрозділи 70-го гвардійського мотострілецького полку та інші формування 58-го АК (ймовірно, включаючи 291-шу гвардійську артилерійську бригаду) продовжували контратакувати поблизу Новопрокопівки, незважаючи на їхній ймовірний деградований стан.

 

За оцінками ISW, залучення 70-го гвардійського мотострілецького полку до цих контратак свідчить про те, що бойові можливості активних елементів 7-ї дивізії ПДВ значно погіршилися, і що вони більше не можуть проводити всі контратаки вздовж українського прориву на Оріхівському напрямку.

 

Як повідомляла УМ, російські  сили скоротили темпи наступу в районі Куп'янськ-Сватове-Кремінна