Чорноморський флот рф майже втратив здатність блокувати порти України - британська розвідка

12:10, 26.09.2023
Чорноморський флот рф майже втратив здатність блокувати порти України - британська розвідка

Росія через постійні ураження флоту українськими оборонцями зменшила здатність контролю над Чорним морем

Українські атаки на Чорноморський флот РФ обмежують його контроль над Чорним морем, що значно ослаблює здатність Росії блокувати українські порти. Атаки були особливо ефективними та добре скоординованими, що вказує на стратегічний успіх України у Чорноморському регіоні.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у зведенні міноборони Великої Британії.

 

"За останні тижні Чорноморський флот Росії (ЧФ РФ) зазнав низки серйозних атак, кульмінацією яких стали удари по його штабу 20 і 22 вересня 2023 року. Ці атаки були більш руйнівними й більш скоординованими, ніж досі у війні. Фізична шкода, завдана ЧФ, майже напевно є серйозною, але локалізованою", - йдеться у повідомленні.

 

Як зазначається, флот не втратив здатності завдавати ударів крилатими ракетами та патрулювати місцевість. Водночас, на думку зовнішньої розвідки, здатність росіян здійснювати ширше регіональне патрулювання та забезпечувати фактичну блокаду українських портів буде зменшена. Крім того, ймовірно погіршиться здатність РФ проводити планове техобслуговування та захищати свої активи в портах.

 

"У Чорному морі триває динамічна, масштабна морська битва. Це, ймовірно, змусить Росію зайняти оборонну позицію і водночас продемонструє, що українські військові можуть підірвати символічну і стратегічну міць Кремля стосовно його теплого водного порту в окупованому Севастополі", - додали у розвідці Британії.

 

Як повідомляла УМ, 22 вересня 2023 року штаб Чорноморського флоту РФ був уражений ракетами. Після того у споруді виникла пожежа. Окупанти заявили про одного загиблого, а згодом зниклого безвісти.

 

У Силах спеціальних операцій заявили, що внаслідок ураження штабу ЧФ РФ у Севастополі ліквідовано 34 офіцери, серед них командувач ЧФ РФ.