Ексміністра охорони здоров'я Степанова заочно заарештували - НАБУ

13:29, 14.09.2023
Ексміністра охорони здоров'я Степанова заочно заарештували - НАБУ

Ексміністра охорони здоров'я Максима Степанова звинувачують у серйозному фінансовому злочині проти держави. (Фото: Телеграм НАБУ)

Вищий антикорупційний суд заочно взяв під варту колишнього міністра охорони здоров'я Максима Степанова, якого НАБУ і САП підозрюють у заволодінні понад 450 млн грн, коли він очолював державне підприємство «Поліграфічний комбінат «Україна».

 

Як інформує УМ, про це 14 вересня повідомило НАБУ у Телеграм.

 

«Раніше ВАКС визначив заставу керівнику департаменту «Поліграфкомбінату», відповідального за міжнародні угоди, Сергію Ферлію.

 

Він єдиний фігурант, який перебуває в Україні. Втім кошти ніхто не вніс і детектив НАБУ попросив змінити підозрюваному запобіжний захід на інший. Ферлія відправили під цілодобовий домашній арешт», - сказано в повідомлені НАБУ.

 

Нагадаємо, що на поліграфкомбінаті "Україна" викрито масштабну міжнародну схему заволодіння коштами держпідприємства у 2013-2016 роках при виробництві паспортів громадян України, ID-карт, посвідчень водія.

 

Схему розкрили завдяки співпраці у межах міжнародної слідчої групи зі слідчих України, Естонії та Франції під егідою Євроюсту.

 

На організації схеми викрили сімох осіб, в тому числі ексміністра охорони здоров’я Максима Степанова, який очолював ДП "Поліграфічний комбінат "Україна" з 2011 по 2016 роки.

 

Якраз у 2013 році завершувалася багаторічна епопея, коли Кабмін намагався подолати монополію консорціуму "ЄДАПС" у сфері виробництва бланків документів, зокрема паспортів.

 

У листопаді 2012 року був прийнятий закон про Єдиний державний демографічний реєстр, який передбачав впровадження електронних біометричних паспортів. Автором відповідного законопроєкту був Василь Грицак (заступник глави Державної міграційної служби), якого українські ЗМІ пов'язували з концерном "ЄДАПС".

 

У червні 2013 року "ЄДАПС" виграв тендер на виробництво біометричних паспортів.

 

Однак 12 червня 2013 року Кабміну вдалося скасувати постанову, якою затверджувалися єдині зразки бланків біометричних документів, що засвідчують особу, підтверджують громадянство України або спеціальний статус. А 15 червня Антимонопольний комітет України скасував результати конкурсу Державної міграційної служби на закупівлю біометричних паспортів у "ЄДАПСу".

 

Як повідомляла УМ, Зеленський пропонує прирівняти корупцію до держзради: НАБУ підмінить СБУ.