Від вояків до учителів: перша група ветеранів пройшла навчання для викладання в школах

12:36, 12.09.2023
Від вояків до учителів: перша група ветеранів пройшла навчання для викладання в школах

У школах ветерани війни викладатимуть предмет Захист України

Міністерство ветеранів України спільно з Міністерством оборони країни реалізує проект залучення ветеранів війни до викладання початкової військової підготовки в українських школах. Ця ініціатива має на меті об'єднати досвід ветеранів з освітнім процесом та підготувати нове покоління громадян з відповідальним ставленням до оборони країни.

 

Завдяки спільним зусиллям Міністерства ветеранів та Національного університету оборони України, перші 26 ветеранів пройшли спеціальні курси підвищення кваліфікації. Учасники цього проекту представляють 15 областей України і вже готові поділитися своїм досвідом з молоддю.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Міністерство у справах ветеранів.

 

Мінветеранів розробляє механізм системного залучення ветеранів війни до освітнього процесу у якості викладачів предмету Захист України. Новий підхід сприятиме підвищенню професійної компетентності фахівців у сфері військово-патріотичного виховання, суттєво підвищить ідеологічну складову оборонної стійкості, рівень  обороноздатності та посилить національну безпеку України.

 

«Внаслідок війни ми отримаємо численну армію ветеранів з великим ціннісним потенціалом, який необхідно долучити до відновлення країни у всіх сферах життєдіяльності суспільства. Зокрема, у сфері національно-патріотичного виховання», — наголосила в.о. директора Департаменту громадянської ідентичності та ветеранського розвитку Світлана Строкач.

 

Міністерство розробило Постанову № 1399 від 17 грудня 2022 року, яке  гарантує ветеранам війни право викладати предмет «Захист України» у закладах освіти, та проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про основи національного спротиву», що забезпечує  імплементацію в систему національного спротиву практичного досвіду, набутого ветеранами війни зі захисту суверенітету та територіальної цілісності України, а також розширюється склад суб’єктів, відповідальних за здійснення початкової загальновійськової підготовки громадян шляхом додавання Мінветеранів.

 

Окрім того, Національним університетом оборони України розроблено Програму підвищення кваліфікації кадрового потенціалу з числа ветеранів війни за напрямом початкова військова підготовка в системі освіти. Міністерство оборони України визначило базовим навчальним закладом, в якому відбуватиметься навчання ветеранів війни, Національний університет оборони України.

 

«Днями відбувся перший випуск 26 слухачів курсу з підвищення кваліфікації, які отримали державні сертифікати. У ході навчання ветерани вдосконалили свою педагогічну майстерність, отримали актуальну інформацію по базових курсах з тактичної медицини, вогньової підготовки, історії українського війська, а також психології», — додала Світлана Строкач.

 

Як повідомляла УМ, Міносвіти вирішили оновити шкільну дисципліну "Захист України"  – туди додадуть більше практики, актуальних знань і навичок, щоб програма відповідала умовам сьогодення.