Війна в Україні ніколи не має стати «нормальністю» - президент ПАРЄ Кокс

14:20, 11.09.2023
Війна в Україні ніколи не має стати «нормальністю» - президент ПАРЄ Кокс

Тіні Кокс закликав памʼятати про те, що в Україні щодня гинуть люди

Війна в Україні ніколи не повинна перетворитися на «нову нормальність», оскільки внаслідок дій російських агресорів щодня в Україні гинуть люди. Тому москва повинна нести всю відповідальності за злочини, втрати та руйнування, які вона спричинила.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс під час неформальної зустрічі міністрів юстиції країн-членів Ради Європи, що відбулася за ініціативи Латвійського головування у Ризі.

 

«Війна в Україні ніколи не має стати «нормальністю». Ми маємо ніколи не забувати, що в Україні кожного дня страждають та помирають люди, та зробити все, що в наших силах, щоб зупинити цю війну, відновити територіальну цілісність та національний суверенітет України, повною мірою відповісти на наслідки російської агресії, та і забезпечити справедливість для всіх її жертв. Перший крок у цьому напрямку вже був зроблений. Це створення міжнародного Реєстру пошкоджень, як частини широкої системи відповідальності за порушення міжнародного права в результаті агресії», - сказав Тіні Кокс.

 

Він нагадав, що ПАРЄ першою в Європі ще у квітні 2022 року порушила питання про відповідальність Російської Федерації за всі негідні вчинки, що вона скоїла в Україні та проти неї. В той час ПАРЄ ухвалила одноголосно дві резолюції щодо наслідків російської агресії проти України та щодо відповідальності РФ за порушення міжнародного права, включаючи створення спеціалізованого трибуналу для покарання за злочин агресії. На той час, за словами Кокса, такі пропозиції здавалися надто амбітними та нереальними. Зараз міжнародне співтовариство, зокрема, країни Ради Європи, реалізують ці пропозиції на практиці.

 

«ПАРЄ  закликала до створення Реєстру пошкоджень, разом із владними структурами України, в жовтні 2022 року. Через 8 місяців ми маємо детальні плани та резолюції у цій справі. Ми запропонували, щоб такий реєстр був утворений шляхом укладання багатосторонньої угоди між всіма державами, що є близькими за переконаннями, в Європі та за її межами, за підтримки міжнародних організацій, включаючи європейський Союз… Реєстр має містити записи свідчень та перелік пошкоджень, втрат та поранень, щоб були спричинені для всіх фізичних та юридичних осіб в Україні, а також для держави Україна», - наголосив президент Парламентської асамблеї РЄ.

 

За його словами, створення такого Реєстру пошкоджень та руйнувань могло б стати лише першим, але важливим кроком до запровадження ефективної та цілісної системи для притягнення Росії до відповідальності за її злочинні діяння в Україні. На наступних етапах може бути створена міжнародна комісія, з повноваженнями переглядати та надавати законну силу наданим скаргам. Для сплати компенсацій за успішними поданнями має бути створений спеціалізований фонд, який, наприкінці, має наповнюватися тими, хто спричинив агресію, а саме – Російською Федерацією.

 

«ПАРЄ, і Рада Європи в цілому, мають відігравати провідну роль у встановленні та в управлінні цим механізмом компенсацій… Якщо ми будемо залишатися єдиними навколо України та зобов’язань, прийнятих у Рейк’явіку, ми допоможемо встановити справедливість для українців, а також відповідальність для Російської Федерації за багаточисельні порушення міжнародного законодавства з права людини та міжнародного гуманітарного права», - заявив Тіні Кокс.

 

Він зауважив, що Реєстр пошкоджень, який створюється в рамках РЄ, буде основою для інших міжнародних інституцій, для встановлення справедливість по відношенню до України та до її народу. Це ж стосується термінової необхідності заснування Гаазького трибуналу за злочин агресії, створення якого було підтриманим лідерами Ради Європи під час минулорічного саміту.

 

Як відомо, глави держав та урядів 46 країн-членів Ради Європи під час зустрічі в Рейк'явіку у травні поточного року ухвалили рішення, що стосуються притягнення до відповідальності російських загарбників за злочини на території України. Сьогодні у Ризі під час неформальної зустрічі міністрів юстиції країн РЄ європейські урядовці розглядають шляхи практичної імплементації таких рішень.

 

Як повідомляла УМ, Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс заявив, що рішення щодо проведення виборів в Україні має ухвалювати лише уряд, парламент та український народ, оскільки Конституція України не дозволяє виборчі перегони під час воєнного стану.