Африканський союз включають до G20

17:24, 07.09.2023
Африканський союз включають до G20

Саміт G20 в Індії стане історичним для Африки. (bloomberg.com)

Африканський союз увійде до групи «Великої двадцятки» (G20) як постійний член вже під час саміту, який відбудеться 9-10 вересня в Делі.

 

Станеться це за за аналогією з Європейським Союзом.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела у четвер.

 

Зазначається, що лідери G20 оголосять про це під час саміту.

 

"Цей крок надасть Африканському союзу з 55 членів, який наразі перебуває у статусі "запрошена міжнародна організація", той самий статус, що й ЄС", - ідеться в повідомленні.

 

Підкреслюється, що Нарендра Моді, прем'єр-міністр Індії (як організатор цьогорічного саміту G20) зробив включення Африканському союзу до "двадцятки" своїм пріоритетним завданням.

 

Крім того, налагодити відносини і зміцнити зв'язки з Африкою намагається Євросоюз. Для Брюсселя це особливо важливо з огляду на активне просування росією своїх інтересів серед африканських держав і використання нею пропаганди для розпалювання ненависті до країн Заходу.

 

Рішення "двадцятки" - стане частиною процесу, в рамках якого розвинені країни намагаються залучити країни, що розвиваються, зокрема, країни так званого Глобального Півдня, включно з африканськими, до активнішої участі у визначенні міжнародного порядку денного.

 

Зауважимо, що Африканський союз (АС) – це міжнародна міжурядова організація, що об'єднує 55 держав Африки. Заснований 2002 р. Ставить собі за мету зміцнення єдності та солідарності африканських держав, захист їхнього суверенітету й територіальної цілісності, прискорення політичної та соціально-економічної інтеграції, відстоювання спільних позицій із питань, які становлять інтерес для континенту та його народів. Асамблея АС, на якій ухвалюють найважливіші рішення, проводиться раз на півроку.

 

Як повідомляла "УМ", президент США Джо Байден розчарований тим, що найімовірніше, лідер Китаю Сі Цзіньпін пропустить саміт лідерів G20 в Індії.