Московія втратила третину авіапарку гелікоптерів Ка-52

16:54, 18.08.2023
Московія втратила третину авіапарку гелікоптерів Ка-52

Лише вчора українські зенітники збили два ворожих вертольоти

За час тривалості повномасштабної війни, Російська Федерація втратила понад 40 гелікоптерів Ка-52 "Алігатор". Ця кількість становить третину всього авіапарку цього типу гелікоптерів, які були побудовані конструкторським бюро "Камов" для російських військово-повітряних сил. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Forbes.

 

Видання звернуло увагу на два збиті вчора вранці "Алігатори" (вони увійшли до цифри збитих бортів, яку озвучив журнал), зокрема, ЗМІ розповідає, що ці гелікоптери базуються переважно в окупованому Бердянську Запорізької області.

 

Один із гелікоптерів учора збили зенітники ПС ЗСУ на бахмутському напрямку, другий знищили в Запорізькій області воїни 47-го ОМБр "Магура" з переносного зенітного ракетного комплексу. У 47-й бригаді не називали зброї, яку застосували для збиття "Алігатора", але зазначили, що лише на рахунку бійців "Магури" вісім таких збитих гелікоптерів. ЗМІ звернули увагу на кадри запуску ракети вертольотом, які з'явилися в соцмережах (відео, зокрема, опублікував активіст Сергій Стерненко). Forbes, а також українське профільне видання Defense Express пишуть, що гелікоптер збили, імовірно, зі шведського ПЗРК RBS-70.

 

Forbes зазначає, що для Ка-52 це важка війна. "Для застосування їхніх найкращих протитанкових ракет "Вихор" екіпажам Ка-52 доводиться на кілька секунд зависати за кількасот футів від землі, що може призвести до обстрілу наземними засобами ППО", – ідеться в статті. У ці моменти захист екіпажу вразливий і залежить від бортових "глушилок". Тому Ка-52 часто літають у зв'язці з Мі-28, які мають такі системи. Однак такі заходи не завжди працюють, особливо проти RBS-7, підкреслює журнал.

 

Видання додало, що, хоча РФ і втратила третину флоту Ка-52, а також щонайменше 60 інших гелікоптерів і не менше ніж 74 літаки, "росіяни, як і раніше, контролюють повітряний простір над лінією фронту".

 

За даними Генштабу ЗСУ, сили оборони збили вже 316 російських гелікоптерів, неодноразово серед уражених цілей були "Алігатори". Вартість одного Ка-52, як розповідали українські військові, становить 15 млн доларів.

 

Як повідомляла УМ, Збройні сили України продовжують завдавати нищівних ударів по російській армії. Так, поблизу Енергодару, що на Запоріжжі, українські захисники помітили два ворожих гелікоптери, і через півтори години один з них був на землі.