Українські біженці у Чехії перебувають за межею бідності

16:11, 09.08.2023
Українські біженці у Чехії перебувають за межею бідності

Більшість українців, які перебувають у Чехії, страждають від матеріальних нестатків

Більшість українських біженців в Чехії мають низькі доходи і перебувають за межею бідності. Багато з них працюють на некваліфікованих посадах.

 

Ця ситуація вказує на соціальну та економічну вразливість цієї групи мігрантів, які змушені боротися за виживання в умовах обмежених можливостей та невисокооплачуваних робіт. 

 

Як інформує Україна молода, про це стало відомо із дослідження агентства PAQ, з посиланням на Novinki.

 

Згідно з дослідженням агентства, 68% біженців живуть за межею бідності, тоді як 45% домогосподарств протрималися б менше місяця на свої заощадження.

67% економічно активних біженців знайшли роботу, хоча більше половини з них працюють на менш кваліфікованій посаді, а понад 40% навіть значно нижче своєї кваліфікації, і, таким чином, їхній трудовий потенціал не може бути повністю використаний.

 

Некваліфікована робота означає багато проблем. Дві третини біженців заробляють лише до 150 крон нетто на годину. Чверть повинна мати більше роботи, щоб утримувати себе.

 

Третина респондентів також заявили, що вони працюють без соціального і медичного страхування, а також без відпусток. Дві третини біженців стверджують, що їхній заробіток становить до 150 крон на годину. Біженці називають недостатнє знання чеської мови найбільшою перешкодою для пошуку роботи (71%). Також проблемою є неможливість доглядати за дітьми (29%) або проблеми з визнанням українських документів про освіту (28%).

 

Приблизно половина біженців (49%) живуть в орендованому житлі. Це пов'язано зі змінами в законодавстві, згідно з якими тільки вразливі особи, тобто діти, люди похилого віку або особи, які доглядають за дітьми до 6 років, мають право на безкоштовне житло після перших 150 днів з моменту надання тимчасового захисту.

 

В опитуванні, яке PAQ Research проводила у співпраці з Інститутом соціології Академії наук Чеської Республіки, взяли участь 1 425 домогосподарств, в яких проживає 3 789 осіб, в тому числі 1 203 дитини. Опитування проводилося в червні.

 

Раніше стало відомо, що майже половина українських біженців у Німеччині мають надмірну кваліфікацію для роботи,  яку вони виконують.

 

Як повідомляла Україна молода, уряд Чехії підтримав продовження  віз тимчасового захисту для українців, які через війну покинули свої  домівки, до кінця березня 2024 року.  Наразі цей термін був обмежений березнем 2023 року.