На Мозирському нафтопереробному заводі у Білорусі росіяни готують теракт

14:36, 04.08.2023
На Мозирському нафтопереробному заводі у Білорусі росіяни готують теракт

Загроза нафтовому заводу: Служба безпеки України засвідчує російську підготовку провокації

Служба безпеки України отримала інформацію, яка свідчить про підготовку російськими особами масштабної провокації на Мозирському нафтопереробному заводі. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила прес-служба СБУ.

 

За даними структури, підготовкою теракту займається диверсійно-розвідувальна група з кадрових військових РФ та співробітників російських спецслужб, яких відправили на територію білорусі під виглядом "вагнерівців".

 

Ця російська ДРГ має вчинити провокацію на НПЗ, вдаючи із себе "українських диверсантів". У скоєному РФ планує звинуватити Україну, щоб таким чином вкотре спробувати втягнути Білорусь у повномасштабну війну проти України.

 

Повідомляється, що інформацію про запланований у Білорусі теракт співробітники СБУ отримали з кількох джерел, зокрема, зі свідчень військовослужбовця ЗС РФ, якого взяли у полон на Запорізькому напрямку.

 

Окрім того, кіберфахівці СБУ відновили та проаналізували інформацію на мобільному телефоні полоненого рашиста. Зокрема встановлено, що раніше він брав участь у бойових діях проти Сил оборони на півдні України, а нещодавно йому дали вказівку передислокуватися до білорусі як учасник приватної військової компанії "Вагнер".

 

На етапі зміни місця служби російський військовий отримав інформацію про "спеціальну місію" на Мозирському НПЗ. У його телефоні кіберфахівці СБУ знайшли видалену переписку з іншими виконавцями, знімки об’єкта та окрему інформацію щодо операції. Служба безпеки застерігає армію Білорусі від участі у повномасштабній війні проти України.

 

Мозирський нафтопереробний завод –  одне з двох білоруських нафтопереробних підприємств. Будівництво НПЗ почалося 1971 року. Перша черга підприємства запущена у січні 1975 року. Нафта надходить на завод з нафтопроводу "Дружба" та з Речицьких родовищ. Основною продукцією є автомобільний бензин та дизельне паливо з низьким вмістом сірки, побутове пічне паливо, побутовий газ, технічний бутан та керосин. Потужності підприємства розраховані на переробку 14 млн. тонн нафти на рік.

 

Раніше білоруський диктатор Олександр Лукашенко попередив, що «вагнерівці» можуть здійснити вторгнення у Польщу.

 

Як повідомляла УМ, до Білорусі прибула вже десята колона найманців ПВК «Вагнер».